Când trebuie scoase amigdalele?

Data actualizării: Data publicării:
durere gat

Este anotimpul în care auzim tot mai frecvent, în grădinițe și în școli de răcelile de sezon și de „roșu în gât”.Amigdalele joacă un rol foarte important în organism, ele având capacitatea de a crea anticorpi, oferind astfel protecţie corpului în faţa infecţiilor. Cu toate acestea, uneori ele pot deveni mai mult o povară decât un avantaj, provocând infecţii cronice sau obstrucţii ale căilor respiratorii.

durere gat

 

Potrivit medicilor, rolul amigdalelor este unul de apărare prin două mecanisme: unul este prezența lor fizică, ele fiind o barieră în calea aerului care ajunge în căile resiratorii inferioare, iar pe de altă parte, prin mecanisme imunitare, mai ales în cazul copiilor. Până la vârsta de 12 ani, copiii sunt mai predispuși răcelilor pentru că mecanismele imunitare sunt încă în dezvoltare.

Majoritatea episoadelor de „roșu în gât” sunt episoade virale, nu infecții și, de asemenea, nu necesită tratament cu antibiotice.

Amigdalele se scot atunci cand sunt infectate cronic și nu mai putem să rezolvăm această problemă cu antibiotice. Ele se transformă, în acest caz, dintr-un organ folositor într-unul inutil pentru organism. Microbul se instalează, de obicei streptococul, iar toxina lui dă complicații cardiace sau renale.

Dacă infecția amigdaleleor apare de cel puțin 3, 4 ori pe an, cu febră mare, cu inflamarea ganglionilori, atunci este o indicație de amigdalectomie. Operația de scoatere a amigdalelor este, însă, o practică din ce în ce mai rară datorită noilor tratamente eficiente cu antibiotice, dar mai ales prin prevenție.

Putem preveni episoadele de durere în gât prin evitarea consumului de alimente reci, evitarea frigului și vântului și stând departe de aerul condiționat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri