Capcana în care cad ușor adolescenții. Cum recunoaștem o persoană dependentă de jocurile de noroc

Data publicării:
dependenta jocuri noroco
FOTO: Shutterstock

Peste 100.000 de români sunt dependenţi de jocurile de noroc, iar în ultimii ani din ce în ce mai mulți adolescenţi cad în această capcană. Asta şi pentru că s-a dezvoltat foarte mult piaţa online a jocurilor care promit câştiguri fabuloase. Magia banilor îi atrage pe tineri, dar nu este singura cauză.

Psihologii atrag atenția că de cele mai multe ori singurătatea și lipsa părinților îi fac pe tineri să cadă pradă pariurilor sportive, ruletei sau pokerului. Iar când spun lipsa părinților, nu mă refer doar la lipsa lor fizică, ci și la acele relații părinte-copil în care nu există comunicare, apropiere, încredere.

Un copil care începe să ceară mai mulți bani decât de obicei, care are modificări ale somnului, lipsește frecvent de acasă și este mereu irascibil ar putea avea o problema cu jocurile de noroc. Pentru a-l convinge să accepte ajutorul, este nevoie de mult tact și înțelegere, nu de reproșuri.

Spunându-i ce vezi tu, ce simți tu, nu că el este vinovat de ceva, uite eu simt că ceva nu este în regulă cu ține și mă îngrijorează foarte mult lucrurl asta. În momentul în care începi așa, acea persoană nu se va simți acuzată și nu se va pune în garda sau nu va reacționa agresiv”, explică Alina Ciupercovici, psihoterapeut.

În plus, părinții trebuie să accepte că problema nu este doar a copilului, ci a întregii familii.

Încrederea pe care părinții i-au dat-o, timpul petrecut cu el, timpul de calitate, semințe care se plantează cu mult timp înainte, adică o dependență de jocuri de noroc nu este o problema care apare așa dintr-o dată. A ne uită doar la copil, a-l învinui, a-i spune ce erori face, ce puțin bun e, e cu siguranță calea spre eșec și al tratamentului, și al recuperării”, spune Roxana Agafiţei, psihoterapeut.

Uneori este nevoie de consult și tratament psihiatric, alteori de tratament rezidențial, vin tinerii împreună cu părinții lor și stau cu noi câte o săptămâna în module rezidențiale, de la familie la familie tratamentul este diferit”, afirmă Alina Ciupercovici, psihoterapeut.

Procesul de recuperare este dificil și de durata, mai ales că riscul de recidivă este mare.

În momentele alea suportul e mai prețios că oricând. Nu susținem ideea că a recidivat și că nu s-a întâmplat nimic, ci îl încurajăm că dată viitoare s-ar putea să poată să facă mai bine”, afirmă Roxana Agafiţei, psihoterapeut.

O dependență netratată poate duce la probleme de comportament, abandon școlar, dar și la moarte.

Este, așadar, o problemă serioasă care trebuie tratată la psiholog. Nu mai amânați nici măcar o zi dacă aveți un copil cu această dependență.

Emisiunea „Tinerețe fără bătrânețe” poate fi vizionată în fiecare duminică de la ora 10.30.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri