Cardul de sănătate, probleme peste probleme

Data publicării:
Card de sanatate de la CNAS - digi24.ro

Cardul de sănătate s-a gripat din nou. Medicii spun că eliberează reţete pe proprie răspunere iar farmaciştii se plâng că nu pot verifica în sistem dacă reţetele există cu adevărat. Reprezentanţii Casei de Sănătate dau asigurări că sistemul funcţionează ...cu probleme.

Pacienţii stau la coadă ore în şir până reuşesc să primească o reţetă. Apoi, de când intră în cabinet până ies poate să treacă şi 40 de minute.

Şi luna trecută am avut probleme, şi la analize la fel. Mi-au oprit cardul, trebuia să mă duc la neurologie. Şi la farmacie la fel”, spune o pacientă.

Dacă nu pot intra în sistemul informatic, farmaciştii nu ştiu dacă reţeta este sau nu validă. Aşa că mai mult dau medicamente pe proprie răspundere.

Eugenia Hamza, vicepreședinta Colegiului Farmaciștilor din Bihor: „Nu putem verifica în sistem dacă pacientul este asigurat, este riscul nostru.”

Augustus Costache, purtătorul de cuvânt al CNAS: „În acest moment, sistemul cardului funcţionează. Există însă probleme pe sistemul reţelei electronice SIPE şi sistemul de raportare SIUI. Avem o serie de echipamente defecte, uzate fizic şi moral şi care trebuie înlocuite.”

În urmă cu doar trei săptămâni, cardul de sănătate a fost blocat mai mult de patru zile. Sistemul, care a costat 124 de milioane de euro şi pentru care CNAS nu are un contract de mentenanţă, a avut 22 de blocaje majore în ultimul an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri