Bacteria din alimente care poate fi fatală. Cum recunoaștem și cum prevenim infecția cu Salmonella

Data actualizării: Data publicării:
GettyImages-103646958

Salmonella este o bacterie care se transmite foarte repede la om atât de la animalele infectate, cât şi de la alimentele contaminate. Majoritatea celor infectaţi nu au simptome şi se vindecă fără tratament, dar pentru alţii această infecţiei poate fi fatală.

FOTO: Getty Images  

Salmonella este o bacterie care fost descoperită acum 125 de ani.

Majoritatea oamenilor infectaţi cu acestă bacterie au simptome precum: diaree, febră, crampe abdominale, greaţă şi dureri de cap la 12-72 de ore de la infectare. Starea de rău durează între 4 şi 7 zile şi majoritatea pacienţilor se vindecă fără tratament, potrivit Centers for Disease Control and Prevention.

Există însă şi cazuri în care pacienţii trebuie internaţi în spital. La aceşti pacienţi infecţia cu Salmonella se poate extinde de la intestine în sânge şi apoi către alte organe. În aceste cazuri bolnavul poate muri dacă nu este tratat rapid cu antibiotice.

Bacteria trăieşte în tractul intestinal al oamenilor şi al animalelor.

Diagnosticarea se face în urma analizei sângelui sau a scaunului.

Vârstnicii, copiii şi cei cu sistemul imunitar scăzut sunt cei mai predispuşi la agravarea infecţiei.

Infecţia cu Salmonella apare după consumul alimentelor contaminate sau a apei contaminate. Ea mai apare dacă persoana nu se spală pe mâini după atingerea animalelor infectate cu această bacterie.

Salmonella se transmite la oameni după ingerarea alimentelor, în general de origine animală, care conţin cantități mici de fecale a animalelor infectate. Printre aceste alimente se numără: carnea de vită, carnea de pasăre, lapte, peşte, ouă, dar şi legumele sau fructele procesate. Alimentele pot arăta şi mirosi normal, fără a părea contaminate. 

Mâncarea poate fi contaminată în bucătărie, de exemplu, dacă la un moment dat a fost ţinut un aliment contaminat în frigider, acesta nefiind spălat ulterior, alimentul care va ocupa locul celui contaminat va fi de asemenea contaminat.

Pentru prevenirea infecţiei cu Salmonella trebuie să se păstreze astfel o bună igienă în bucătărie. Carnea trebuie bine gătită, să nu fie roz la mijloc. Laptele trebuie consumat doar după ce a fost fiert. Persoanele contaminate cu salmonella nu trebuie să gătească pentru a nu transmite mai departe bacteria celor care consumă mâncarea gătită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri