Cât de greu se recuperează copiii cu autism provocat de televizor și tabletă

Data publicării:
gradinita copil jucarie - GettyImages - 9 oct 15

Timpul petrecut de copii în faţa televizorului sau a tabletelor le poate afecta sănătatea. Specialiştii au descoperit la copii care petreceau mai mult de patru ore pe zi în mediul virtual o nouă formă de autism. Descoperită la timp poate fi tratată, iar copiii pot reveni în câteva luni la o viaţă normală.

Comportament hiperactiv şi lipsă de comunicare şi reacţie atunci când era strigat. Copilul Anei Micu, în vârstă de doi ani, a fost diagnosticat cu o formă de autism provocată de statul prea mult în faţa televizorului şi a telefonului mobil.

„Copilul fiind foarte agitat, aceasta a fost scăparea noastră, întâi telefonul, să stea cuminte, ca eu să pot să fac treabă, să-i pregătesc mâncarea şi din cauza asta... Pe noi ne-a dărâmat acest diagnostic. La mine în familie toată lumea spunea: lasă-l că-i mic, lasă-l să crească. Eu am ştiut că e oproblemă”, spune Ana Micu.

Specialiştii au făcut cercetări, iar în urmă cu cinci ani au descoperit la copiii care stăteau în faţa televizorului mai mult de patru ore pe zi o nouă formă de autism - autismul virtual.

Am observat că cei care se recuperau foarte repede erau acei copii care aparent aveau comportamente specifice copiilor cu autism, dar recuperarea se realiza în câteva luni, faţă de copiii cu autism clasic unde trebuia să muncim foarte mult, ani de zile”, spune Marius Zamfir, psiholog.

Accesul la mediul virtual îi afectează în special pe copii sub trei ani, care pot fi afectaţi de autismul virtual.

„Timpul petrecut în faţa televizorului este un timp în care copilul nu este nici afectiv stimulat, nici senzorial. Până în doi ani copilul nu trebuie să interacţioneze cu această media, după doi ani - maximum o jumătate de oră pe zi, apoi se creşte la o oră jumătate, două. Însă timpul petrecut în faţa televizorului să fie împreună cu părintele”, spune Gheroghe Virgiliu, biofizician.

Dacă nu se intervine la timp, înainte de vârsta de 2--3 ani, problemele se pot accentua iar recuperarea va fi cu mult mai dificilă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri