Cât trebuie să aştepte un medic român ca statul să îi permită să profeseze la noi în ţară

Data publicării:
instrument medici getty
FOTO: Getty Images

Comisia Europeană trage un nou semnal de alarmă la adresa României: sistemul de sănătate este ineficient și se confruntă cu multe provocări. Una dintre cele mai grave: exodul medicilor în străinătate. Ce strategii adoptă Ministerul Sănătăţii pentru a repopula spitalele şi cât trebuie să aştepte un medic român ca statul să îi permită să profeseze la noi în ţară aflaţi din materialul următor.

Exodul medicilor continuă să fie un punct nevralgic al sistemului sanitar de la noi din ţară. Chiar şi cu măririle de salariu care le garantează venituri comparabile cu ale doctorilor din vestul Europei, la fiecare 4 ore un medic român alege să plece din România.

Dr. Gabriela Dascal – secretar general al Colegiului Medicilor din România: „Dacă tu eşti tobă de carte şi lucrezi cu stetoscopul ca pe front, nu îţi convine. Atractivitatea este reprezentată şi de remuneraţia pe care o primeşti, dar şi de felul în care poţi să îţi exerciţi meseria”.

Fiecare om are nevoie de satisfacţie profesională. Acest lucru nu îl mai oferă sistemul medical românesc medicilor.

România este o pepinieră de medici pentru întreaga lume. Oficial în perioada 2010-2016 peste 16.000 de cadre medicale au cerut eliberarea certificatelor profesionale de la Colegiul Medicilor din România.

În perioada 2010-2016 - peste 16.000 de cadre medicale au plecat din România.

Ca să rămână în ţară medicii au nevoie şi de condiţii de muncă ca în Occident

Tiberius Marius Brădăţan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: „Anul acesta este prevăzut un buget foarte mare pentru investiţii. (...) Acesta va merge în primul rând către acele spitale care sunt în fază avansată de execuţie şi vor trebui să fie finalizate şi către dotarea cu aparatură a spitalelor”.

România ocupă penultimul loc la nivelul Uniunii Europene la capitolul medici pe cap de locuitori. Mai prost decât noi stau doar polonezii. Datele Eurostat arată că, în România, sunt 276 de medici la suta de mii de locuitori, în vreme ce Grecia are de peste două ori mai mulţi medici decât ţara noastră. Locul doi la acest capitol este ocupat de Austria, urmată de Portugalia. Bulgaria ocupă locul 7 în topul ţărilor cu cei mai mulţi medici pe cap de locuitori.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că majorarea salariilor anul trecut a făcut ca numărul medicilor care obţin avizul de liberă practică în România să fie de zece ori mai mare decât în anii trecuţi.

Tiberius Marius Brădăţan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: „Suntem la sfârşitul lunii a doua şi deja un număr de 685 de medici şi-au finalizat dosarul de echivalare şi încă 50 de doare se află în lucru. Deci 735 de medici din afara României, marea lor majoritate români care s-au specializat în afară, au depus documentaţia pentru echivalarea studiilor şi pentru a veni să lucreze în România”.

Repopularea spitalelor reprezintă o prioritate pentru Ministerul Sănătăţii

În ultimul raport de ţară, Comisia Europeană atrage atenţia asupra faptului că lipsa doctorilor afectează calitatea actului medical.

Tiberius Marius Brădăţan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: „Ne interesează ca cei care s-au specializat, care au dobândit abilităţi speciale lucrând în clinici de renume în afara ţării să revină şi să îşi aducă aici expertiza, cunoştinţele - să le pună în slujba pacientului din România. Acest proces birocratic uneori s-a dovedit a fi greoi şi de aceea Ministerul Sănătăţii a lucrat şi a reuşit să îl scurtăm, dacă se poate spune aşa.”

În plin scandal al medicilor falşi, Ciprian Vâjeu încearcă din răsputeri să îşi recâştige dreptul de a profesa în România.

Dr. Ciprian Vâjeu: „Am depus un dosar la Ministerul Sănătăţii (...) şi am avut surpriza la fiecare lună să îmi mai ceară o hârtie. Chiar diplomele mele originale pentru ei nu erau valabile. Şi sfârşitul, epilogul acestui dialog este că mi-au cerut o diplomă în limba flamandă, eu având o diplomă în limba franceză. Deci, îmi cer documente care nu există”

A plecat din România în anul 1990. S-a specializat în Franţa şi în Belgia în chirurgia ortopedică şi chirurgia coloanei vertebrale, ultima fiind deficitară la noi în ţară. În anul 2010 s-a reîntors în ţară, unde a putut profesa timp de şapte ani, la Turnu Severin. După aceea, autorităţile nu i-au mai recunoscut studiile.

Dr. Ciprian Vâjeu: „În 2017 (...) am transferat acest dosar de la un judeţ la celălalt, la judeţul Prahova şi atunci am avut surpriza să aflu că diplomele din comunitatea europeană nu mai au nicio valabilitate pentru România.

Este o politică de descurajare deja când depui un dosar de echivalare de diplomă, funcţionara de la centru de resurse umane te întreabă dar de ce veniţi în România? V-au dat afară din Franţa? Deci, este o ostilitate din partea administraţiei româneşti pentru medicii care vin după 10, 20, 30 de ani să îşi pună cunoştinţele în slujba poporului român. Eu nu o înţeleg”.

Tiberius Marius Brădăţan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: „În momentul de faţă noi încercăm ca să rezolvăm, spunem cu celeritate şi într-un interval de o lună de zile centrul de resurse umane trebuie să dea un răspuns persoanei care a depus documentaţia”.

Până când oficialii vor reuşi să îi convingă pe doctori să nu mai plece din ţară sau să revină, România rămâne încet, dar sigur, fără medici de familie, de terapie intensivă, chirurgi, pediatri, oncologi sau cardiologi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri