Câte ore rezistă virusul SARS-CoV-2 pe piele. Studiu făcut pe probe de țesut de la pacienți decedați din cauza Covid-19

Data publicării:
Health Authorities Seek Clues To EHEC Outbreak
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Virusul SARS-CoV-2 rămâne activ pe piele timp de nouă ore, susțin cercetători japonezi, care au studiat eșantioane de tegument de prelevate de la persoane decedate din cauza COVID-19, relatează duminică AFP, potrivit Agerpres. Durata de supraviețuire a noului coronavirus este mult mai mare decât a virusului care provoacă gripa comună.

"Supravieţuirea timp de 9 ore a SARS-CoV-2 pe pielea umană poate creşte riscul de transmitere prin contact, comparativ cu virusul gripei A (H1N1), accelerând astfel pandemia"', relevă studiul publicat luna aceasta de revista Clinical Infectious Diseases. Virusul care provoacă gripa supravieţuieşte circa 1,8 ore pe piele, se arată în studiu.

Cercetătorii japonezi au testat eşantioane de piele prelevate la autopsie de la persoane decedate, aproximativ la o zi după moarte.

Coronavirusul şi virusul gripei devin ambii inactivi la 15 secunde după aplicarea soluţiei cu etanol folosit în dezinfectantele pentru mâini.

„Supravieţuirea mai îndelungată a SARS-CoV-2 pe piele poate creşte riscul de transmitere prin contact, dar igiena mâinilor poate reduce acest risc”, remarcă studiul.

Studiul susţine recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind spălarea frecventă şi completă a mâinilor, pentru a limita contagierea şi transmiterea virusului.

Cel puţin 1.105.691 de decese şi aproape 39,4 de milioane de contagieri au fost raportate în lume, de la declanşarea pandemiei în China la sfârşitul anului trecut, potrivit unui bilanţ realizat sâmbătă de AFP.

Citește și: Bucureștiul a trecut de pragul de 3 cazuri la mia de locuitori și ar putea să intre în scenariul roșu. Nou record de pacienți la ATI

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri