Câte persoane s-au vaccinat până acum în România, după două săptămâni de la demararea campaniei

Data publicării:
medic tine in mana o doza de vaccin anti-covid
Campania de vaccinare anti-COVID a demarat oficial în România la 27 decembrie. Foto: gov.ro

Încă o tranșă de vaccin anti-COVID de la Pfizer va ajunge luni în România, cea de-a patra. Se întâmplă cu câteva zile înainte de debutul etapei a doua de vaccinare, în care vor fi imunizați vârstnicii, dar și președintele, miniștrii și angajații din domenii esențiale.

La exact două săptămâni de la declanșarea campaniei de vaccinare în România, peste 100.000 de cadre medicale s-au imunizat deja împotriva noului coronavirus. 

Numărul persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech în ultimele 24 de ore este de 5.993, potrivit datelor puse la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV).

Numărul total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) este de 108.294.

La nivelul centrelor de vaccinare, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 38 reacții comune și minore, dintre care 15 reacții de tip local și 23 de reacții generale. Numărul de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, începând din 27 decembrie 2020, este de 388 comune și minore, dintre care 155 reacții locale cu durere la locul injectării și 233 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie). Cinci reacții sunt în curs de investigare.

Care a fost ritmul vaccinărilor în ultima săptămână

După ce prima săptămână de vaccinare, care a coincis cu perioada sărbătorilor, a avut mai mult o semnificație simbolică, vaccinările în România au accelerat săptămâna aceasta, când s-au deschis centrele de vaccinare pentru cadrele medicale din toată țara, adică 376 de centre. 

În urmă cu o săptămână, în 3 ianuarie 2021, numărul total de persoane vaccinate era de 13.596, ceea ce înseamnă că în ultima săptămână au fost vaccinate peste 94.500 de persoane, semnificativ mai mult.

Cu toate acestea, în săptămâna care s-a scurs nu a fost atinsă media de 20.000 de vaccinări pe zi, pe care și-o propuneau autoritățile ca țintă. Media a rămas undeva la 13.500 de persoane pe zi, iar cele mai multe persoane vaccinate într-o zi au fost 17.846, joi, 7 ianuarie.

Campania de vaccinare, care în primă fază se adresează cadrelor medicale, a demarat oficial în România în data de 27 decembrie 2020.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, declara la Digi24 că numărul maxim de persoane care ar putea fi înscrise în cadrul etapei 1 de vaccinare este de 300.000.

Câte doze de vaccin au ajuns până acum în România

Autoritățile pregătesc deja etapa a doua de vaccinare, când aproximativ 6 milioane de oameni ar urma să fie vaccinați, dintre care peste 5 milioane sunt pacienți cu boli cronice. 

Capacitatea de vaccinare pentru etapa a 2-a, în momentul în vor fi activate toate cele peste 900 de centre de vaccinare, va fi de peste 140.000 de persoane zilnic, însă trebuie dozat ritmul vaccinării în funcție de disponibilitatea vaccinului, spunea Valeriu Gheorghiță.

Etapa a treia a campaniei de vaccinare, care cuprinde populația generală care nu lucrează în sistemul medical sau în domenii esențiale și nu este în categorii de risc, este estimată să înceapă în luna aprilie, a spus medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. 

Între timp, Uniunea Europeană a autorizat și vaccinul de la compania americană Moderna, așa că vor fi disponibile două tipuri de vaccin.

Până acum, în România au ajuns trei tranșe de vaccin Pfizer-BioNTech. Prima tranșă a fost de 10.000 de doze, a doua de 140.500, iar a treia de 150.150 de doze a ajuns la 6 ianuarie.

Până la finalul lunii ianuarie, România trebuie să primească 600.000 de doze de vaccin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri