Câți medici români vor să se vaccineze. Valeriu Gheorghiță: Rata de acceptare crește la peste 90% unde sunt îngrijiți pacienți COVID

Data actualizării: Data publicării:
doza vaccin covid
Vaccin împotriva COVID-19. Foto: Profimedia Images

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, a explicat vineri dimineață la Digi24 că o companie de vaccinare va fi „placa turnantă” în combaterea pandemiei de coronavirus, iar în prezent rata de acceptare a unui vaccin în rândul medicilor români „este estimată la aproape 70%”. De asemenea, el a precizat că în spitalele COVID, peste 90% din personalul medical vrea să se vaccineze anti-COVID.

Doctorul militar Valeriu Gheorghiță a precizat că toate țările membre UE dezvoltă propria strategie națională pe baza unui cadru strategic recomandat de OMS, care prevede o serie de principii generale: stabilirea unor grupe populaționale prioritare în vederea vaccinării, stabilirea unui pan de acțiune logistic și asigurarea tuturor condițiilor de respectare a lanțului de frig „cu strictețe” pentru toate tipurile de vaccinuri care ar putea obține aprobare de punere pe piață.

„Un ultim aspect este legat de partea de farmaco-vigilență, de monitorzare și raportare a reacțiilor adverse. Acesta e în mare cadrul strategic în baza căruia am dezvoltat strategia proprie”, a subliniat el.

Medicul a adăugat însă că strategia „trebuia adaptată la carcteristicile demografice, la factorii de risc, la grupele de vârstă din fiecare țară, la tipul de comorbidități”.

În privința problemelor pe care le are vaccinul produs de AstraZeneca și Oxford, medicul militar a răspuns că „e posibil să prelungească partea de analiză și de avizare pentru această companie, dar nu aș fi pesimist, pentru că profilul de siguranță pentru acest tip de vaccin, așa cum el reiese din datele existente la care se adaugă datele de calitate, ele vor fi confirmate în perioada următoare în urma analizelor pe care toate agențiile și în mod deosebit EMA urmează să le facă.”

Dr. Valeriu Gheorghiță a precizat că tocmai obiectivul Comisiei Europene de a încheia contracte cu cât mai multe companii producătoare de vaccin - în prezent sunt șase contracte încheiate - a fost acela „de a crește șansele ca Europa și România să aibă acces la cel puțin unul dintre vaccinuri”.

„Dintre toți producătorii, cel puțin o parte dintre ei vor îndeplini toate standardele de calitate și eficacitate”, a subliniat coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România.

Întrebat cu privire la reticența unor medici de a se vaccina împotriva COVID-19, medicul militar a răspuns că „dintr-o analiză, vorbim de o rată de acceptare de moment, vizavi de vaccinarea personalului medical, estimată la aproape 70%. E un procent bun”.

„Cu mențiunea că în spitale unde sunt îngrijiți pacienți cu COVID, rata de acceptare crește la peste 90%, iar la medicii de familie rata de acceptare este 80%, iar la asistenții medicali de 82%. Sunt date pe care le analizăm, defalcate pe județe, pe tipuri de unități medicale medicale. Semnalul e unul foarte bun”, a completat dr. Valeriu Gheorghiță.

„Este cumva legitimă și pe bună dreptate reticiența, pentru că nu avem încă niște date pe care să ne uităm care să vină de la aceste agenții. Cred că printr-o informare corectă,  printr-o transmitere corectă a beneficiilor, a riscurilor, vor crește nivelurile de acceptare atât în rândul personalului medical, cât și în rândul populației. Este un demers la nivelul Europei, un demers comun din care România face parte. Campania de comunicare și informare este placa turnantă care va sta la baza succesului acestei campanii de vaccinare, alături de organizarea logistică și partea medicală propriu-zisă”, a subliniat medicul.

Editor : George Costita

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri