Cazul alergătorului Robert Cadar. Absurdul sistemului medical românesc lovește din nou

Data publicării:
robert cadar crop

Cazul „Magda Vasiliu”, jurnalista cu copilul bolnav de cancer care a răbufnit și a denunțat birocrația absurdă a sistemului medical românesc, nu este, din păcate, singular. O dovedește un nou caz revoltător, al unui om de o tărie morală și de o noblețe extraordinare. Operat de o formă extrem de rară și de chinuitoare de cancer, Robert Cadar este trimis a treia oară de Casa de Asigurări de Sănătate Brașov după niște hârtii, pentru a-i face un decont.

Se descrie drept „blogger, iubitor de maratoane, dependent de social media, voluntar oricând e nevoie și...luptător împotriva cancerului”.

Robert Cadar are 39 de ani și de aproape un an luptă cu o formă rară de cancer: melanom de mucoasă bucală cu metastaze cerebrale. A fost operat la începutul anului. „A fost o operație complexă. Am pierdut mai multi mușchi, o parte din os, vena jugulară internă, vreo 7 kilograme în greutate și altele”, povestea tânărul pentru aimx.ro. Din această cauză, îi este greu să vorbească, îi este greu să mănânce - i-ar trebui o proteză specială și deocamdată nu o poate pune - și și-a pierdut din auz.

Dar nu întâmplător își spune „cancer fighter”. Chiar este un luptător. Unul optimist. Crede că prin echilibru și prin sport se poate vindeca. La jumătate de an de la operație, Robert avea la activ „vreo nouă concursuri”, iar „Bate Toaca” a fost al doilea „vertical”. De profesie este inginer, iar pasiunea pentru alergare și-o descoperise în 2014, ca o modalitate de a scăpa de stresul după 12 ore de serviciu.

Are un blog, unde povestește tot ce i se întâmplă, toate experiențele de pacient, încurajându-i și dându-le sfaturi celor aflați în aceeași situație.

În august a fost la Marsilia pentru un tratament special ale cărui costuri a aflat că le poate deconta în țară. Și de aici începe o poveste specific românească, în mai multe episoade...birocratice. Cel mai recent este relatat chiar luni de Robert, pe Facebook, cu mențiunea că se simte „dezgustat”.

Dar iată povestea, relatată chiar de Robert pe blog:

„În vară am fost la Marsilia pentru tratamentul cu Gamma Knife. Din această vizită rezultă 2 lucruri: faptul că cei de la Lufthansa mi-au pierdut bagajele și a trebuit să fac cumpărături de vreo 300 de euro, ca să am ce îmi trebuie la internarea în spital, partea nașpa e că au trecut aproape 4 luni de când mă cert cu ei pe mail și peste tot, iar în ultima săptămâna le-am promis că voi deveni și mai insistent, așa că mi-au trimis un mail că au cedat și îmi vor da o compensație de 250 euro. Mai întâi să îi văd în cont, că de vorbe m-am săturat, zici că sunt de la guvern și ăștia, #rezist!

Tot legat de Lufthansa am și o sesizare depusă cam în aceeași perioadă la Centrul European al Consumatorilor din România, o instituție care își ia banii degeaba, după părerea mea. La fel, am primit un mail după zece zile în care mă lua pe mine la întrebări să le trimit costuri defalcate, de parcă eu lucrez la financiar în Lufthansa, le-am dat ce aveam eu și pauză, le-am mai trimis două mailuri în care i-am întrebat cum merge cu sesizarea mea, am văzut că au citit mailurile și atât.

Partea a doua, tot legată de tratamentul în Marsilia, am citit că cei care se tratează în afara țării pot beneficia de o restituire a costurilor de tratament în țara de rezidență, bineînțeles la costurile la care s-ar preta tratamentul în țară, la noi probabil undeva la 5.000 de euro în singurul loc unde te poți trata cu Gamma Knife, așa că am depus în octombrie dosarul la CAS Brasov, de unde după o lună mi s-a spus că lipsesc niște hârtii. OK, am zis, am trimis hârtiile după încă două săptămâni, mai primesc un mail … știți mai lipsește o hârtie… Pe bune? Cam asta e țara în care trăim noi cu birocrația - care nu așteaptă deloc în cazul bolnavilor de cancer. Aștept din nou un răspuns din partea CAS Brașov, care mi se pare mie că trag de timp”. Asta scria, duminică, Robert Cadar pe blogul lui într-o postare intitulată „Scorul 3-2, mai jucăm? [împotriva cancerului ep.14]”

Iar luni  a avut parte de o nouă „surpriză” din partea CAS Brașov: „Am primit răspuns de la CAS Brașov, pentru a treia oară negativ, în privința decontării tratamentului din Franța. Acum vor trimitere tip CAS (am trimitere normală) care în Franța nu-mi folosea la nimic, în schimb, există în documente biletul de internare din Franța. Vă închipuiți că eu aveam timp să mă plimb vreo două luni după aprobări și hârtii, cu 6 metastaze cerebrale...

Mi-e scârbă de tot sistemul ăsta medical care își bate joc de bolnavi și cere în fiecare lună o hârtie, îl plimbă pe la toate ușile, timp în care boala îl ucide.

O să studiez răspunsul, se face referire la ordinul 541/2011 despre care eu nu am găsit nici o referire în Hotărârea nr. 304/2014!”

Postarea se încheie cu un apel care ascunde o disperare demnă: „Aveți idee cine mă poate ajuta cu legislația pe partea asta, am impresia că de două luni cei de la CAS fac mișto de mine și asta chiar mă deranjează. Mulțumesc! #rezist”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri