Copilul mort la Sanador | IML: A sângerat lent, ore-n șir, până a murit

Data actualizării: Data publicării:
copil

Concluzie şocantă a medicilor de la IML în cazul copilului de un an şi 10 luni care a murit după o operaţie de hernie la Spitalul Sanador. Un vas de sange ar fi fost atins în timpul operaţiei, iar copilul a sângerat lent ore-n şir până a murit, fără ca nimeni să nu realizeze pericolul. Părinţii i-au acuzat pe medici pentru neglijenţă, dar şi pentru că nu au avut reacţie pentru a le salva copilul. Poliţiştii au deschis o anchetă pentru ucidere din culpă.

Mama copilului: Vii cu un copil sănătos şi pleci cu el în patru scânduri. Asta este înfiorător şi nu aş dori nimănui să treacă prin ce trecem noi acum.

Concluziile raportului medico legal le dă dreptate părinților lui Ștefan, un băiețel de 1 an și 10 luni care a murit după ce a fost operat într-o clinică privată din Bucureşti în urmă cu două luni. Părinții micuțului i-au acuzat de la început pe medicii de la clinica Sanador că nu au avut nicio reacție după ce copilul s-a simțit rău. După operația de hernie inghinală, copilul agoniza la propriu, dar medicii le-au spus părinților că sunt reacții normale după operație, fără să se asigure că nu sunt complicații.

În raportul medico-legal finalizat la mai bine de două luni de la moartea copilului în dreptul cauzei morţii scrie hemoragie acută lentă, pe care medicii de la IML spun că doctorii de la Sanador nu au depistat-o la timp.

Rezultatele de la IML au ajuns şi la anchetatorii care au deschis un dosar pentru ucidere din culpă, dosar în care este suspect și medicul care s-a ocupat de operaţia copilului.

Operația nu ar fi trebuit însă să fie una care să ridice probleme, spun specialiștii.

Medic: Este o operaţie cu riscuri relativ reduse, cu o mortalitate relativ redusă. Nu este o operaţie în care pot apărea complicaţii post operatorii.

Laura Bălănescu, medic Sanador: Eu ştiu că s-a spus că a fost o intervenţie banală, dar e uşor de spus asta. A fost o reintervenţie pe partea dreaptă. Acolo el a mai avut o intervenţie chirurgicală, iar pe partea stângă a fost un testicul necoborât stâng. Procedura de aici a fost respectată ca în orice stat sau alt spital privat, nu s-a făcut nimic altfel decât ar fi trebuit să se facă. Dacă este un copil de 1 an, nici nu e nevoie de monitorizare la terapie.

Mama: După operaţie, copilul meu a stat o jumătate de oră în terapie intensivă după care mi l-au dat în salon şi transpira în continuu şi avea pupilele dilatate. Noi am tot spus că este ceva în neregulă, iar ei ne spuneau că este în regulă.

Fără o reacție convingătoare din partea medicilor clinicii, părinții au sunat la 112. Medicii de pe ambulanță însă nu au mai putut face nimic pentru a-l salva. Moartea copilului e acum obiectul unui dosar penal deschis de procurori, iar în curând vor apărea și concluziile Colegiului Medicilor. Chiar și așa, reprezentanții Sanador insistă că în acest caz au fost respectate toate protocoalele.

Laura Bălănescu, medic Sanador: A fost un şoc şi o mare traumă şi este regretabil ce s-a întâmplat. Intervenţia chirurgicală a evoluat fără evenimente majore şi nici din punct de vedere anestezic nu au fost lucruri care să iasă dinr-o obişnuinţă.

Până la momentul publicării acestei știri, reprezentantii spitalului Sanador nu au primit raportul IML, neputând astfel comenta concluziile acestuia. "Având în vedere că nu suntem în posesia raportului INML, acesta stând la baza unei anchete judiciare, nu putem să facem interpretări asupra conţinutului său. Ne exprimăm o dată în plus regretul pentru producerea acestui eveniment și dorim să asigurăm opinia publică că vom continua să colaborăm cu instituţiile abilitate în vederea clarificării tuturor circumstanţelor producerii sale," au declarat reprezentanții spitalului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri