Ce este imagistica funcțională?

Data publicării:
PET Digi24 Articol sustinut de SANADOR

Între numeroasele metode imagistice disponibile la ora actuală, un loc aparte ocupă imagistica funcțională, adică acele tehnici imagistice medicale capabile să detecteze și să măsoare schimbări ale metabolismului, ale debitului cardiac, ale compoziției chimice sau ale absorbției.

În vreme ce metodele imagistice convenționale, chiar și avansate (CT, RMN) furnizează informații structurale, imagistica funcțională dezvăluie aspecte privind funcția unor organe sau țesuturi, chiar în absență oricăror modificări structurale. Pe baza acestui principiu, imagistica funcțională este deosebit de valoroasă în diagnosticarea precoce a cancerului: transformarea malignă a unor celule și țesuturi este însoțită de o creștere marcată a metabolismului acestora, încă din stadiile incipiente, înainte de a prolifera până la punctul la care modificările structurale să devină vizibilă prin imagistica uzuală.

Imagistica funcțională nucleară de tip PET se realizează cel mai frecvent prin administrarea glucozei marcate cu un izotop radioactiv al fluorului. Glucoza se va acumula cu predilecție în zonele cu metabolism crescut (în cazul nostru, celule canceroase), iar izotopul radioactiv va pune în evidență zonele respective. Prin fuzionarea imaginilor obținute astfel cu cele ale unei investigații CT convenționale, realizate simultan, se obține o hartă structurală detaliată, pe care sunt marcate foarte clar zonele cu o activitate metabolică neobișnuită. Izotopii radioactivi folosiți au o durată de viață redusă, cu un timp de înjumătățire mai mic de 2 ore.

PET-CT (tomografia cu emisie de pozitroni) este cea mai avansată investigație de imagistică nucleară funcțională, oferind informații amănunțite, deosebit de valoroase, despre posibilele localizări tumorale primare sau secundare (metastaze). Depistarea precoce și precisă a acestor localizări permite tratamentul prompt, cu viză curativă, chirurgical sau prin radioterapie, după caz.

Prin intermediul PET-CT, se pot diagnostica multiple patologii oncologice, precum cancerul pulmonar, cancerul de sân sau cancerul de tiroidă. Cu ajutorul examinării PET-CT se pot clarifica situații diagnostice dificile, așa cum se întâlnesc în cazul neoplaziilor hematologice, precum limfoamele, dar și în cazul cancerului de piele agresiv, mai exact în cazul melanomului malign. Examinarea PET-CT realizează localizarea și stadializarea precisă a tumorii, a metastazelor și a invaziei tumorale ganglionare.

Pentru că înțelege importanța crucială a unui diagnostic precis în tratamentul, monitorizarea și evaluarea răspunsului la tratament în cazul pacienților cu neoplazii, Centrul Oncologic SANADOR pune la dispoziția pacienților un departament complet de medicină nucleară, cu echipamente de înaltă performanță și o echipă medicală de renume, cu numeroase stagii de pregătire în domeniul medicinei nucleare, cu experiență vastă și cu rezultate remarcabile în managementul terapeutic al cancerului.

Centrul Oncologic SANADOR dispune de un echipament PET-CT de ultimă generație, ultraperformant, Siemens Biograph Horizon 3R, unic în România. Investigațiile pot fi realizate și în contract cu CNAS, pentru pacienții asigurați, fără contribuții suplimentare.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri