Ce se întâmplă dacă mâncăm carne de porc infestată cu pestă porcină africană

Data actualizării: Data publicării:
carne de porc friptura
FOTO: Shutterstock

Pesta porcină africană a devenit, recent, printre cele mai discutate subiecte în spațiul public, în România. Despre posibilitatea contaminării cu pestă porcină se vorbește însă de un an și jumătate. Boala deosebit de gravă în rândul porcilor ar putea duce, într-un final, la dispariția porcilor.

Misconceptions Surrounding Eating Pork And The Swine Flu Lower Hog Prices
Foto: Guliver/ Getty Images

Pesta porcină africană (PPA) este o boală virală produsă de virusul Asfarviridae. Agentul patogen al pestei porcine africane este un virus care infectează porcii domestici și porcii mistreti și care produce o boală gravă, letală la aceste animale.

Din fericire însă, ea nu reprezintă un pericol pentru sănătatea umană.

Agentul patogen al PPA nu poate fi transmis la om, astfel că nu există niciun risc pentru sănatate în cazul celor care intră în contact direct cu animalele bolnave sau care consumă alimente produse din carne provenită de la porci domestici sau mistreți infectați.

Cel mai mare risc în cazul pestei porcine este că pesta s-ar putea răspândi atât de mult încât ar putea distruge practic în final toate efectivele de porci, potrivit agrointel.ro.

Virusul pestei porcine rezistă la temperaturi scăzute, de exemplu în congelator, dar nu și la temperaturi crescute, ceea ce înseamnă că virusul va fi distrus odată ce gătim carnea.

Chiar dacă nu ne afectează sănătatea, carnea de la un porc infestat cu pesta porcină este compromisă și nu este indicat să o consumăm.

CITIȚI : Ponta prezintă o postare în care Dragnea anunța, în mai 2017, că nu mai există pestă porcină în România

Până în prezent nu a fost descoperit un vaccin menit să combată acest virus, potrivit sfatulmedicului.ro.

În zonele infectate, controlul se face prin sacrificarea tuturor porcilor și distrugerea cadavrelor și a gunoiului, curățarea și dezinfectarea zonei contaminate și controlul circulației porcilor, precum și cercetarea epidemiologică (urmărirea surselor și posibilă răspândire a infecției).

PPA are potențial de răspândire foarte rapidă, cu consecințe grave asupra statutului socio-economic și are o importantă majoră în comerțul internațional cu animale și produse de origine animală.

În România sunt aproape 800 de focare de pestă porcină în zece județe din țară - 11 fiind în exploatații comerciale, iar peste 120.000 de porci au fost deja sacrificați pentru a se evita răspândirea bolii, potrivit ANSVSA. Este cea mai gravă boală a animalelor de după al Doilea Război Mondial”, a subliniat Geronimo Răducu Brănescu, președintele ANSVSA.

Citiți și

De teama pestei porcine, sătenii au început deja sacrificarea animalelor. Vânzările la lăzi frigorifice au crescut spectaculos

Previziuni sumbre privind creșterea porcilor în România. Ar trebui urmat exemplul Spaniei?

CE a avertizat România de pesta porcină africană în februarie 2017. ANSVSA a redus măsurile, în loc să le înăsprească

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri