Cele mai frecvente simptome ale bolilor de inimă

Data actualizării: Data publicării:
inima

80% din decesele cauzate de bolile cardiovasculare ar putea fi prevenite printr-un stil de viaţă sănătos sau chiar cu ajutorul operaţiiilor spun specialiştii unuia dintre cele mai mari spitale private din Bucureşti. În România, bolile cardiovasculare fac aproximativ 150.000 de victime anual, reprezentând 60% din totalul deceselor, spun medicii.(cam 2) Asta în contextul în care mulţi români ajung la medic foarte târziu, atunci când bola este deja avansată.

Bogdan Butnaru are 45 de ani şi abia anul acesta a aflat că suferă de o malformaţie congenitală la inimă. A fost operat şi acum e bine. La cardiolog a ajuns însă în timp ce se trata de astm.

„Pur şi simplu întâmplător, dintr-un noroc. Daca nu mergeam să fac acea radiografie pentru altă problemă medicală, nu aş fi aflat. Iar riscurile erau imese. Simptomele nu erau neapărat, să spunem, specifice unei boli cardiace. Puteau fi puse pe seama altor factori şi, atunci, pentru un om fără studii medicale, este greu să îşi dea seama,” povestește Bogdan Butnaru, pacient .

Medicii spun că şi stilul lui de viaţă sedentar a contribuit la agravarea stării sale de sănătate. Mai puţin noroc ca Bogdan au alte 150.000 de români care mor anual din cauza bolilor de inimă sau ale sistemului circulator. Majoritatea nu ajung deloc la medic, sau ajung când e deja prea târziu.

Simptomele cele mai frecvente sunt simptomele de oboseală. Începem să respirăm greu, simţim un disconfort în viaţa noastră de zi cu zi sau începem să avem dureri în piept. Aşa cum am spus este viaţa cotidiană. Noi nu ducem o viaţă lipsită de griji. Ducem o viaţă plină de stres. Muncim foarte multe ore zilnic şi nu suntem atenţi nici la regimul de alimentare, nici la faptul că nu facem mişcare, devenim sedentari, nici la faptul că luăm în greutate într-un mod necontrolat, fumăm prea mult. Toate astea au dus la scăderea vârstei la care încep să apară simptomele. Deja nu mai este o mirare că sunt oameni care la 40 de ani fac infarct, care mor din aceatsă cauză sau ajung în stadii de boală foarte avansate,” explică Daniela Popescu, medic primar cardiolog.

Un control anual ar putea ajuta la depistarea problemelor din timp.

Se estimează că la populaţia României ar trebui făcute anual 15.000 de intervenţii chirugicale pe cord deschis. Iar România realizează în acest moment aproximativ 3.700 - 4.000 pe an,” precizează Horaţiu Moldovan, chirug cardiolog.

Românii par totuşi sa ştie, teoretic, pentru a rămâne sănătoşi.

Estimările la nivel mondial arată că aproape 24 de milioane de oameni vor muri din cauza afecțiunilor cardiovasculare până în 2030.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce salariu trebuie să ai pentru un credit 30.000 euro. Dobânzile la Banca Transilvania, BRD, ING și...
Digi FM
Cea mai mare iubire a Papei Francisc. Amalia, femeia care ar fi putut schimba istoria: „Mi-a spus că dacă nu...
Pro FM
I-a fost infidel, dar iubirea lor nu s-a stins. Jon Bon Jovi, mesaj emoționant la aniversarea a 36 de ani de...
Film Now
Christina Applegate a dezvăluit că tatăl ei s-a stins din viață: „Este prima dată când chiar am plâns”
Adevarul
Planul B al Ucrainei. Pe ce mizează armata ucraineană pentru a putea continua lupta
Newsweek
Casa de Pensii, vești proaste despre mica recalculare. Pensionarii au pierdut deja 1.000 de lei
Digi FM
Andrew, fiul Ozanei Barabancea, a făcut ieri infarct, la numai 24 de ani: “Nu trebuie să te suprasoliciți...
Digi World
De ce uităm unde am pus cheile sau ochelarii? Știința neatenției e ușor de explicat
Digi Animal World
Descoperirea șocantă făcută de un bărbat în propriul dormitor. Ce se ascundea în perna sa: „Așa ceva nu am...
Film Now
Gary Oldman i-a cerut scuze lui Demi Moore pentru comportamentul distructiv, în timp ce filmau „The Scarlet...
UTV
Laura Cosoi și familia ei au fost afectați de pana de curent care a paralizat Spania și Portugalia: „Am trăit...