Cercetare | Rezistența microbilor la antibiotice

Data actualizării: Data publicării:
antibiotice

Cercetători din întreaga țară au început la Timișoara căutarea soluțiilor care să facă bacteriile mai puțin rezistente în fața antibioticelor.  Specialiștii avansează informații îngrijorătoare: până în 2050 niciun antibiotic nu va mai avea efect nici măcar asupra unei infecții banale, dacă medicamentele vor continua să fie consumate în actualul ritm. Țara noastră se află în top 5 la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește consumul de antibiotic, iar asta crește rezistența în fața bacteriilor.

Peste 60 de cercetători din România vor căuta în următorii 2 ani și jumătate soluții care să reducă rezistența bacteriilor la produsele antimicrobiene și timpul necesar pentru identificarea lor în diverse medii. În medicina actuală, există laboratoare care pot să dea un răspuns între câteva ore și maximum 3 zile.

"Să reducem cu cât mai mult posibil în care un specialist, un medic, poate să spună despre ce tip de infecție este vorba, ce tip de bacterie avem și mai ales la ce preparat antimicrobian, acea bacterie rămâne sensibilă.  Să putem să oferim un răspuns aproape instantaneu", a declarat Ioan Huțu, coordonator al proiectului.

Automedicamentația și prezența antibioticelor în toate mediile, de la sol și până la mâncare, au determinat o super rezistență a bacteriilor la tratamente. Specialiștii atrag atenția că în viitorul nu foarte îndepărtat, actualele produse antimicrobiene, de la antibiotice până la dezinfectanți, s-ar putea transforma în... apă de ploaie.

"Statisticile oficiale estimează că prin 2050, în 32 de ani, numărul persoanelor care vor deceda din cauza ineficienței tratamentelor în medicina umana, va depăși numărul persoanelor care vor muri de cancer. Se estimează pierderi anuale de 10 milioane de oameni la nivelul întregului mapamond", a declarat Ioan Huțu, coordonator al proiectului.

În următoarele 30 de luni, la Timișoara, biologi, microbiologi, statisticieni, medici și cercetători vor face teste pe bacteriile cunoscute în mediu și vor încerca să găsească metode noi care să le țină sub control.

 "Ne confruntăm tot mai des cu tulpini multirezistente care acum câțiva ani nu dezvoltau rezistența respectivă care acum sunt tot mai rezistente din cauza utilizării iraționale a unor antibiotice", a declarat Emeric Toth, microbiolog.

Autoritățile din România nu au fost preocupate de acest domeniu. Tocmai de aceea, țara noastră este amplasată pe harta roșie a lumii.

"Nu există studii reale, practic în România nu poți să spui că există experiență națională. Fiecare medic are experiența lui care nu a fost legată și prezentată la acest nivel. Parte din alergiile la medicament, la antibiotic sunt din cauză că pacienții mănâncă alimente care sunt infestate cu antibiotice", a spus prof.dr. Carmen Panaitescu, cercetător Oncogen.

Programul de cercetare coordonat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara este finanțat cu 5 milioane de lei de Ministerul Educației.

reporter: Alexandra Marian / operator: Dan Petcu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri