Cine conduce în topul afacerilor din sectorul medical privat

Data publicării:
spital privat

Asistenţa medicală este gratuită pentru angajaţii români. În teorie. În realitate însă, oamenii nu mai au încredere în sistemul public de sănătate, aşa că aleg serviciile plătite de la privat. De la simple analize până la operaţii complicate, clinicile particulare au ajuns în acest moment să asigure mare parte din tratamentele medicale ale populaţiei. Asta în timp ce calitatea serviciilor din spitalele de stat scade de la un an la altul.

Infecţiile intraspitaliceşti şi lipsa dotărilor din spitalele de stat, şi aşa puţine la număr, au determinat angajaţii români să aleagă alternativa oferită de spitalele şi clinicile private.

Piaţa serviciilor medicale private a ajuns, în 2018, la o cifră de afaceri estimată de 11 miliarde de lei, de peste două ori mai mare faţă de nivelul din 2013, arată o analiză KeyFins. În comparaţie cu banii învârtiţi în sistemul public, de peste 40 de miliarde de lei, clinicile private încă sunt departe, însă sistemul este mult mai eficient. Comparativ cu nivelul din 2007, afacerile din acest sector privat au crescut cu aproape 500 la sută.

În ceea ce priveşte profitul clinicilor private, acesta a crescut cu aproape o treime faţă de 2016 şi cu peste 400% în 10 ani, din 2007 în 2017. Anul trecut, piaţa serviciilor medicale private a atins un nivel de maturitate, spun experţii Keysfin: Numărul de companii s-a menţinut la aproape 15 mii. Sunt cu aproape 12 mii mai multe clinici private decât în urmă cu 12 ani, ceea ce desenează cumva direcţia în care se va îndrepta piaţa anul acesta. Potrivit analizei, achiziţiile şi fuziunile vor fi în prim plan. Marile clinici private vor continua în acest an să se dezvolte prin absorbţia cabinetelor independente, dar şi prin extinderea serviciilor.

Topul afacerilor din sectorul medical privat

În topul afacerilor din sectorul medical privat, anul 2017 a adus pe primul loc Centrul Medical Unirea. Compania controlată de Royal Capital Investements, care administrează reţeaua Regina Maria, a depăşit pentru prima dată MedLife, cu afaceri de 381 de milioane de lei. Pe locul trei s-a situat SANADOR. Compania cu capital 100% românesc a raportat o cifră de afaceri de 290 de milioane de lei.

Per total, primii 10 jucători din sistemul medical privat au generat aproape un sfert din cifra de afaceri totală a sectorului.

Potrivit datelor Institutului de Monitorizare și Evaluare a Sănătății, dacă în 2015 cheltuielile pentru sănătate erau de 1.128 de dolari pentru o persoană, până în 2040 acestea ar urma să ajungă la peste 3.000 de dolari.

Serviciile medicale private au ajuns astfel să reprezinte una dintre cele mai rentabile afaceri din perspectiva randamentului obținut de acționari. Este o industrie în care investițiile pe termen lung sunt masive și cu o capitalizare peste medie. Piaţa serviciilor medicale private are un potenţial semnificativ.

Într-o ţară în care îmbătrânirea populaţiei a atins un nivel îngrijorător, nevoia de servicii medicale va fi mai mare. Or, în absenţa unor alocări substanţiale pentru construcţia de spitale sau clinici de stat, nu este exclus ca, în viitor, statul să fie nevoit să folosească clinicile private pentru a-și acoperi necesarul, sunt de părere analiştii.

Piaţa serviciilor medicale private

Cifră afaceri 2017:

Centrul Medical Unirea: 381 mil. lei

Med Life: 379 mil. lei

Sanador: 290 mil. lei

 

Piaţa serviciilor medicale private cifra de afaceri estimare

2018: 11 mld. lei

2017: 9,7 mld. lei

2016: 8 mld. lei

2015: 6,8 mld. lei

2014: 5,8 mld. lei

2013: 4,8 mld. lei

(sursa: KeysFin)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri