#Colectiv. Vlad Voiculescu: „Nu cred că a fost vreodată o țară în Europa care să refuze transferul pacienților”

Data publicării:
180330_vlad voiculescu_MISCAREA_ROMANIA_IMPREUNA_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, spune că nicio țară din Uniunea Europeană nu le-ar refuza cetățenilor săi dreptul la tratament în străinătate, așa cum s-a întâmplat în România în primele zile după tragedia din clubul Colectiv.

Nicio țară din UE nu s-ar descurca cu o sută și ceva de victime care ajung în spital și trebuie să fie tratate de urgență. În același timp, nu cred că a fost vreodată o țară în Europa care să nu se achite de responbsabilitățile pe care le are față de propriii cetățeni așa cum a făcut-o România în 2015, și anume să refuze transferul pacienților pentru zile întregi în centre specializate”, a spus Voiculescu la Digi24.

Avem medici care au făcut tot ce au putut la Colectiv, dar au făcut tot ce au putut în condițiile în care nu trataseră niciodată un mare ars. Sunt spitale în București, majoritatea spitalelor care au tratat mari arși după Colectiv nu avuseseră niciun fel de experiență cu astfel de cazuri înainte”, a adăugat el.

În acest moment, România are 11 paturi pentru mari arși, potrivit actualului ministru al Sănătății, Sorina Pintea.

Vlad Voiculescu a tras de asemenea un semnal de alarmă în ceea ce privește infecțiile din spitale, în condițiile în care mulți dintre răniții de la Colectiv au murit sau au avut de suferit și mai mult din cauza acestora.

E un dezastru acum ce se întâmplă, iar dacă vă uitați la raportul pe care l-am solicitat în 2016 și a fost publicat abia în 2018, după ce a fost ascuns de minister un an de zile, raportul ECDC, care este autoritatea în materie de infecții nosocomiale la nivel european, în acel raport e scris negru pe alb că avem bacterii în spitale pe care le exportăm deja și avem bacterii în spitale cu care în câțiva ani nu se va mai putea lupta. Pentru că noi nu ne facem treaba, nu păstrăm igiena în spitale, folosim în mod complet aiurea antibiotice în spitale, iar bacteriile astea multirezistente curând nu o să mai poată fi combătute cu nimic”, a spus Voiculescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri