Comisarul european pentru sănătate, îngrijorat de situația din România

Data publicării:
vytenis-andriukaitis

Comisarul european pentru sănătate, medicul Vytenis Andriukaitis, se declară „foarte îngrijorat” de situația din România, unde au fost raportate peste 4.800 de cazuri de rujeolă, între care 24 s-au soldat cu deces. 

Ne pare tuturor foarte rău pentru aceste pierderi și transmit condoleanțe familiilor. Cunosc datele care ne arată că România are mari probleme cu frecvența scăzută a vaccinării. În ultimul an, peste 4800 de cazuri de rujeolă au fost raportate în România și cifrele sunt foarte foarte îngrijorătoare. Și foarte dureroase. Sunt foarte îngrijorat în legătură cu această situație și o urmărim atent prin intermediul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC)”, a declarat comisarul european într-un interviu acordat lui Vlad Mixich, preluat de hotnews.ro.

Solicit din nou României să ne spună cu ce putem ajuta. În prezent avem raportate epidemii de rujeolă în alte 15 țări europene, dar cele mai multe cazuri sunt în România. Vrem să lucrăm împreună pentru ca în România să crească nivelul de conștientizare al importanței vaccinării și care sunt posibilele consecințe ale nevaccinării”, a spus comisarul european.

În ceea ce privește criza de vaccinuri din România, comisarul european sugerează soluția unor mecanisme comune de achiziție în cadrul UE.  „Voi ruga statele UE să coopereze mai mult în acest domeniu și vreau să discutăm cum putem ajuta România și cum putem facilita ca alte state membre să fie solidare și să poată oferi imediat ajutor României ca să-și rezolve problema crizei vaccinurilor”, a promis Vytenis Andriukaitis.

Guvernul României a solicitat sprijinul Comisiei Europene cu privire la o interzicere a exportului paralel de vaccinuri. În această privință, spune comisarul european, nu e ușor să discutăm fără să avem cifre reale, pentru că exportul paralel este prevăzut în legislația UE și statele membre au dreptul să-l interzică doar dacă există suficiente dovezi. „Dacă România are suficiente dovezi atunci poate cere Comisiei Europene să fie de acord cu o interdicție, dar discuția trebuie să aibă la bază cifre foarte concrete. O discuție telefonică nu este suficientă”, a punctat oficialul european în interviul publicat de HotNews.

El a mai arătat că o eventuală obligativitate a vacinării este decizia individuală a fiecărui stat membru, dar deja 17 țări UE au vaccinarea obligatorie pentru bolile copilăriei. Comisarul îi condamnă însă pe cei care pledează împotriva vaccinării și spune că aceștia ar trebui să le mulțumească celor din jur, care sunt vaccinați, pentru că mulțumită lor sunt și ei în siguranță. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri