Condiții inumane pentru bolnavii de TBC din Iași

Data publicării:
spital iasi

La Iaşi, una dintre secţiile Spitalului de Pneumologie arată ca o clădire părăsită. Bolnavii de TBC, pentru care curăţenia şi aerul proaspăt sunt vitale însănătoşirii, sunt trataţi în saloane cu mucegai şi pereţi scorojiţi. Şefii de la Consiliul Judeţean susţin că au dat bani pentru investiţii în ultimii ani şi nu îşi explică pe ce au fost cheltuiţi de fostul manager al spitalului.

Clădirea unde funcţionează una dintre secţiile Spitalului de Pneumologie din Iaşi este veche de peste 100 de ani şi niciodată nu s-au făcut investiţii majore acolo. În urmă cu 13 ani s-au făcut doar câteva reparaţii şi au fost zugrăviţi pereţii.

- Sincer, când am intrat pe poartă, prima dată am zis: Doamne, chiar nu am văzut aşa ceva!

- Trebuie renovat complet, complet, complet! Ori renovat, ori dărâmat. Totul e vechi, tot, baia, holurile, saloanele.

Noi nu îndeplinim cu această clădire niciun standard”, spune dr. Cristina Grigorescu, manager spitalului.

Ca şi cum nu ar fi suficient că pacienţii sunt internaţi în saloane cu igrasie, mai stau şi înghesuiţi.

Medicii spun că nu ar trebui să fie mai mult de doi bolnavi într-o încăpere.

„Sunt saloane cu 6-8 paturi, un pacient începe un tratament, în timp ce îl începe are două săptămâni de tratament, vine următorul care abia începe tratamentul, care vine cu o emisie nouă de bacili”, adaugă managerul spitalului.

În plus, spitalul nu are nici măcar o sală de aşteptare, iar bolnavii care vin la consultaţii trebuie să aştepte afară minute în şir, indiferent de vreme.

Să fi văzut pacienţii cu pneumonii, care tuşeau, care aveau febră şi care stăteau la -15, -20 de grade şi aşteptau poate 10 minute, jumătate de oră”, spune dr. Liliana Sîrbu, medic primar dispensar Spitalul de Pneumoftiziologie.

Şefii de la Consiliul Judeţean Iaşi susţin că au dat bani pentru investiţii în ultimii 11 ani şi vor să afle cum au fost cheltuiţi de fostul manager al spitalului.

Vedeţi cum arată spitalul, e un dezastru! Condiţii inumane total! Ne întoarcem înapoi la anii 50”, declară Maricel Popa, preşedinte CJ Iaşi.

Conducerea Consiliului Judeţean Iaşi promite că bolnavii vor fi mutaţi în curând într-un alt corp al spitalului, iar clădirea va intra în reparaţii.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri