Consilier prezidenţial: Avem de-a face cu o viroză respiratorie. Nu trebuie să ne speriem de epidemie. Să evităm ştirile false!

Data publicării:
Oameni pe strada
Oameni pe strada. Foto: Getty Images

"Nu e niciun motiv la ora actuală să ne panicăm şi cel mai important e ca populaţia să înţeleagă ce ar trebui să facă în cazul unei suspiciuni de expunere la virus", a declarat la Digi24 consilierul prezidenţial pe Sănătate Diana Păun. 

"Ce gândim noi uneori despre o boală e mai rău decât ce se întâmplă în realitate. Ce trebuie să ştim despre această noua infecţie e faptul că se întinde cu repeziciune, numai că gravitatea ei nu e atât de mare. Mortalitatea e mai mică decât în cazul altor infecţii, decât în cazul gripei, dar trebuie să împiedicăm răspândirea ei, prin reguli simple.

Să evităm aglomeraţiile, contactul cu oameni care suferă de infecţii respiratorii, să ne spălăm pe mâini des, să nu ne atingem faţa, ochii, nasul, gura, mai ales dacă nu avem mâinile curate, să ne acoperim faţa, gura când tuşim, cu batista de hârtie", a declarat la Digi24 consilierul prezidenţial Diana Păun.

Ea a subliniat că oamenii trebuie să înţeleagă că avem de-a face cu o viroză respiratorie: "Adică cu o răceală".

"Mulţi au virusul, dar nu au nicio manifestare de boală. Infecţia produce, de cele mai multe ori, simptome uşoare: scurgeri nazale, febră, tuse, ca orice răceală. Câţi nu ducem pe picioare o răceală în sezonul rece?

Dar boala se poate manifesta şi mai sever, în cazul persoanelor sensibile, a vârstnicilor, a persoanelor cu boli cronice, la care pot aparea simptome severe, pneumonia. Acestea trebuie să acorde o atenţie şi mai mare măsurilor de protecţie", a spus Păun.

Întrebată în legătură cu măsurile de precauţie de la Cotroceni, consilierul prezidenţial a răspuns că se iau măsuri de precauţie în fiecare sezon rece, cu ocazia declarării epidemiei de gripa: "Avem inclusiv aparate de dezinfectare a mâinilor la accesul în punctele cheie. Se recomandă persoanelor bolnave să stea acasă, lucru esenţial pentru prevenirea răspândirii bolii. Măsurile sunt urmate cu stricteţe de toţi angajaţii. E vorba de înţelegerea riscurilor la care se supun în momentul în care nu respectă aceste minime măsuri."

"Majoritatea persoanelor infectate cu coronavirus se vindecă. De aceea, mesajul e unul de calm şi înţelepciune. Nu trebuie să ne speriem de epidemie, frica întunecă raţiunea. Trebuie să fim mai atenţi cu noi înşine şi cu cei din jur. Să evităm ştirile false şi să luăm informaţii de la surse avizate. Aveţi încredere în medicii dumneavoastră!", a conchis Diana Păun.

Citiţi şi:

„Răspândirea de știri alarmiste sau de știri false poate genera o epidemie de panică”. Klaus Iohannis face apel la responsabilitate

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...