Copilul cu COVID internat la terapie intensivă se simte mai bine

Data publicării:
mana de copil cu perfuzie
Foto: Guliver/GettyImages

Copilul infectat cu noul coronavirus care este internat la terapie intensivă la Spitalul „Victor Gomoiu” din Capitală se simte mai bine. În continuare respiră cu masca de oxigen, dar a mâncat, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum, și chiar a făcut și câțiva pași prin salon, relatează corespondentul Digi24.

Copilul, în vârstă de aproape 10 ani, a făcut o complicație gravă, sindrom inflamator multisistem, care deși se întâlnește și la alte infecții virale, în România a fost o premieră ca ea să apară la un copil infectat cu SARS-CoV-2. De altfel, el este primul pacient copil care a avut nevoie de terapie intensivă.

Copilul internat la „Victor Gomoiu” are 9 ani şi 11 luni şi nu mai avea alte boli. Medicii cred că a făcut infecţia cu COVID odată cu părinţii lui, în urmă cu trei săptămâni,  dar la acel moment nu a fost testat, pentru că era asimptomatic. 

Copilul a ajuns prima dată la Unitatea de Primiri Urgenţe din Buzău, unde testul la COVID  a ieşit negativ. Avea dureri de cap şi febră. Când a fost transferat în Capitală, cu suspiciune de meningo-encefalită, testul a fost repetat şi de această dată a ieşit pozitiv.

Medicii spun că această formă gravă a bolii, sistem inflamator multisistem, apare abia după 2-4 săptămâni de la infectarea cu SARS-CoV-2, inclusiv la copii asimptomatici, dar nu se știe exact ce o determină. În lume, în special în țările occidentale, au mai fost raportate cazuri, dar rămân totuși extrem de rare. Însă specialiștii recomandă monitorizarea atentă a copiilor chiar și după ce s-au vindecat de COVID.

Copilul de la „Gomoiu” are în special plămânii și inima afectate de inflamația acută. El va rămâne în continuare internat la acest spital, dar medicii de aici colaborează și cu medicii de la alte spitale pentru a-i găsi cea mai bună schemă de tratament.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri