Criză de citostatice la Spitalul Universitar din București

Data publicării:
citostatice

10 bolnavi de cancer care trebuiau să îşi primească astăzi tratamentul au fost trimişi acasă. Unul din medicamentele care fac diferenţa între viaţă şi moarte nu mai există în farmacia spitalului. Reprezentanţii unităţii medicale spun că este o sincopă în aprovizionare, însă cei care luptă pentru drepturile pacienţilor susţin că situaţia este la fel de gravă şi în alte spitale din ţară. Mai marii din Sănătate nu au oferit explicaţii.

Rodica Caraman a fost diagnosticata cu cancer la sân în octombrie, anul trecut. Pe 22 februarie a început tratamentul cu citostatice. Totul a decurs bine, pâna astăzi când ar fi trebuit să i se administreze ultima doză din tratament.

Mi s-a spus că Doxorubicina, medicamentul care mi se administrează, nu există de două săptămâni şi nu ştiu când va intra în clinică, în spital. Viaţa mea depinde de acest medicament. Mai ales că eu sunt un pacient cu dificultate. Sunt alergică la medicamente și nu mi se poate administra alt medicament,” spune Rodica Caraman, pacient.

Reprezentanţii Spitalului Universitar explică astfel criza. " Furnizorul nu a putut onora comanda spitalului din cauza lipsei stocului. Au fost făcute demersurile necesare pentru achiziţia din alte surse, iar mâine sau poimâine medicamentele care lipsesc vor ajunge în farmacia spitalului".

Între timp, pacienţii aşteaptă. Iar bolnavii de cancer de cele mai multe ori tocmai asta nu au: timp să aştepte. Specialiştii spun că orice întârziere poate fi fatală.

Văduvim pacientul de un tratament cu potenţial eficient. Şi asta, desigur, se vede în rezultatele terapeutice ulterioare. Dacă situaţia e repetitivă ar însemna că, în confruntarea cu boala, boala evoluează şi noi nu facem ce trebuie,” explică Cătălin Costovici, medic oncolog.

Cei care luptă pentru drepturile pacineţilor susţin că situaţia ar fi mult mai gravă.,

Este o problemă naţională, asta din cauza anumitor probleme ivite la preţul de decontare. Deci, de vină consider că este Ministerul Sănătăţii care este obligat să asigure continuitatea acestor tratamente în circuitul spitalicesc şi nu numai. Această întârziere nu se datorează medicilor sau managerilor de spital, se datorează sistemului, politicilor dezastruoase ale Ministerului Sănătăţii,” precizează Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Ministerul Sănătăţii nu a comentat până la această oră situaţia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri