CRIZĂ DE MEDICAMENTE. Ministrul Sănătății: 3.000 de doze de Cisplatin vor veni în țară peste două săptămâni

Data actualizării: Data publicării:
medicamente tinute in mana
Foto: GettyImages

Criza citostaticelor, reclamată de bolnavi, a fost provocată de lipsa de informare, spune ministrul Sănătăţii. Din România lipseşte, de mai multe luni, unul dintre medicamentele folosite în tratarea mai multor tipuri de cancer. 3.000 de fiole vor ajunge în ţară peste două săptămâni, a anunţat Sorina Pintea. În acelaşi timp, ea a precizat că medicamentul are un înlocuitor care se găseşte în România. Este vorba de un tratament cu aceeaşi substanţă activă, dar care poartă un alt nume. Invitată la „Imparţial”, Sorina Pintea a spus că medicii nu i-ar fi informat pe pacienţi despre acest lucru.

Reprezentanţii pacienţilor susţin că s-a ajuns la această nouă criză deşi au atras, în nenumărate rânduri, atenţia autorităţilor că Cisplatin-ul nu se va mai găsi.

Au mai fost stocuri pe ici pe colo care s-au epuizat şi în acest moment pacienţii noştri aleargă disperaţi să îşi procure medicamentele de pe pieţele din ţările vecine. Medicii nu îşi pot permite să facă, să aplice scheme incomplete de tratament la pacienţi”, declară Cezar Irimia, preşedinte Asociaţia Bolnavilor de Cancer.

Societatea care deţinea autorizaţia de punere pe piaţă a medicamentului a vândut licenţa unei alte companii, iar documentele necesare nu sunt încă gata. Ministrul Sănătăţii spune că în cel mult două săptămâni, 3.000 de fiole vor fi puse pe piaţă.

Cele 3.000 de fiole nu rezolvă, însă, problema: într-o lună este nevoie de 12.000 de fiole.

Am luat legătura cu farmacii cu circuit închis din spitale și mi s-a spus că nu vor comanda acest citostatic, pentru că n-a fost cerut. (Ați întrebat în spitale de ce nu au comandat?) Da, și răspunsurile au fost hilare. Nu-mi venea să cred. "Știți, referatul trimis de medicul oncolog scria această denumire." "Și ce spune medicul oncolog?" "Că e bun și Simplazinul. Și nu ne-am gândit că trebuie să refacă referatul". Am spus: referatul se face pe substanța activă, nu pe denumire comercială. Din păcate, ne încurcăm în referate, discuții, denumire comercială, substanța activă, nu suntem consecvenți”, a spus Sorin Pintea, ministrul Sănătății, la Digi24.

Situaţia este cauzată de eliminarea listei medicamentelor esenţiale.Statul impune un preț pentru toate medicamentele: problema este că dacă impunem un preț prea mic, medicamentele cele mai ieftine, acelea unde marja de profit este cea mai mică, dispar”, a declarat Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii.

În acest moment lucrăm la lista medicamentelor strategice, care sunt stabilite după anumite criterii, penultimul fiind costul și ultimul cost-volum eficiență. Medicamentele esentiale sunt pe o listă OMS. ÎIn ceea ce privește mecanismul de preţuri, din 2015 nu s-au mai făcut corecții de preţuri”, a mai spus ministrul Sănătății.

Producătorii de medicamente ameninţă că nu este exclus ca de pe piaţa din România să dispară, în perioada următoare, alte 123 de medicamente, inclusiv citostatice.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri