Criza imunoglobulinelor și gafa de la Ministerul Sănătății. Fost ministru: E vorba de altceva aici, nu există astfel de greșeli

Data publicării:
diaconescu cristi

Lipsa medicamentelor pentru românii care suferă de boli autoimune e o problemă cunoscută de ani de zile, dar abia după ce au constatat că în ţară nu mai e nicio fiolă de imunoglobulină, autorităţile au cerut ajutorul statelor din Uniunea Europeană. Şi au primit şi un răspuns - de la Crucea Roşie din Austria. Între timp, în ţară, pacienţii îl acuză pe fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, că a importat - în cantităţi uriaşe - un medicament care nu-i ajută deloc pe cei cu imunodeficiențe primare și boli autoimune. În direct la Digi24, Florian Bodog a confirmat ordinul de ministru în acest sens, pe care spune că l-a anulat ulterior, însă dă vina pentru situaţia creată pe un secretar de stat.

Ministerul Sănătății a importat la sfârșitul anului trecut, printr-un ordin semnat de fostul ministru Florian Bodog, o cantitate foarte mare dintr-un medicament din gama imunoglobulinelor destinat secțiilor de terapie intensivă, numai că respectivul medicament era complet inutil în cazul imunodeficiențelor primare și al bolilor autoimune, a dezvăluit, la Digi24, Rozalia Lepădatu, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA). Medicamentul era indicat în cazuri de sepsis. Interpelat telefonic, în direct la Digi24, Florian Bodog a recunoscut că a existat acest ordin de ministru, ulterior anulat, și că s-a făcut importul masiv, dar a sugerat că responsabilitatea îi revine secretarului de stat Cristian Grasu, pentru că ministrul nu stabilește indicațiile unui medicament.

Prezent în emisiunea „Jurnalul de seară”, Cristian Diaconescu, fost ministru de externe și fost ministru de justiție, pune la îndoială „nevinovăția” acestei „greșeli”. 

„Nu ţine de domeniul meu, dar cu minima mea experienţă ministerială nu există astfel de greșeli. Cred că dacă le oferiți beneficiul culpei, cred că le faceți o favoare pe care n-o merită. E vorba de altceva aici. Așa, am eu un simțământ, s-ar putea să fie cu totul altceva. Nu se fac greșeli, astfel de... Nu se dau ordine pe loc, nu există, cum să vă spun, în chestiuni atât de importante sunt mulți într-un minister care se uită la o astfel de decizie înainte ca ea să fie luată. Chiar dacă se numește ordin de ministru”, a declarat Cristian Diaconescu.

Rozalia Lepădatu, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) a spus mai la Digi24 că ministrul a fost informat despre această neconformitate chiar de ea personal și că a rămas „uimit”.  Citiți mai multe aici. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri