Cseke Atila: Vineri se discută propunerea INSP. Raed Arafat: Nu cred că vom ajunge la carantinarea Bucureștiului

Data actualizării: Data publicării:
tanar aflat in lockdown se uita pe fereastra
INSP a propus carantină zonală pentru București și Ilfov. O astfel de măsură e greu de aplicat în starea de alertă, spun oficialii Foto: Guliver/GettyImages

Comitetul tehnico-științific, care este în subordinea CNSU, va discuta vineri despre propunerea INSP legată de carantinarea zonală, a declarat la Digi24 ministrul interimar al sănătății, Cseke Attila, în timp ce șeful DSU, Raed Arafat, cel care ar trebui să semneze un eventual ordin de carantinare, este sceptic că o asemenea măsură ar putea fi pusă în practică.

Specialiștii în sănătate publică au cerut carantină pentru București și Ilfov, devenite focare de COVID -19, cu incidențe de peste 15 la mie. Premierul demis Florin Cîțu spune însă că nici nu se pune problema de carantină zonală, dar că utilizarea certificatului verde ar putea fi extinsă, iar programul pentru unele activități neesențiale ar putea fi redus în weekend.

„A fost o solicitare sau o recomandare sau o propunere a INSP legat de carantinarea zonală - ei au folosit această sintagmă - în București și Ilfov”, a confirmat ministrul interimar al sănății, Cseke Attila, joi seara, la Digi24. „Aceste lucruri trebuie discutate și pe partea de specialitate, în mod clar, și mâine (vineri  - n.r.) acest lucru se va discuta. Vedem ce spun specialiștii. În acest grup sunt și reprezentanții altor instituții și ministere, pentru că o carantină zonală nu este numai o măsură în care spunem: De mâine se instituie! Deci, aici sunt alte reglementări”, a declarat Cseke Attila.

Ce măsuri propune INSP în carantină

  • închiderea restaurantelor (cu excepția livrărilor)
  • slujbe doar în exteriorul lăcașurilor de cult
  • școală online, dar creșele și grădinițele rămân deschise
  • saloane de frizerie/coafură/cosmetică deschise între 8:00 și 18:00
  • magazine deschise între 5:00 și 20:00
  • piețe deschise între 8:00 și 17:00
  • circulație doar cu declarație

„Este și această discuție legată de certificatul verde, pentru că orecum nu e corect să spui oamenilor care au fost responsabili și s-au vaccinat că tu nu mai poți să ieși pe stradă sau tu nu poți să te duci să te duci la un anumit tip de activitate sau manifestare sau la un anumit loc public. În Occident și în hoteluri intri cu certificatul acesta. În toate instituțiile se intră astfel, indiferent cine este, poate să fie și ministru, fără certificat nu se intră, e primul lucru pe care-l arăți. Și nu te întreabă de test, de certificat te întreabă imediat, te scanează și dacă este în regulă, poți să mergi mai departe”, a explicat Cseke Attila.

„E și un semn de corectitudine, până la urmă. În societate trebuie să fim și corecți. Adică, dacă unii sunt responsabili și au înțeles din timp și s-au protejat pe ei înșiși, dar poate și mai mult i-au protejat pe cei de lângă ei, atunci și noi ca societate trebuie să facem acest pas”, a punctat ministrul interimar al sănătății. „Este o discuție care va avea loc în zilele următoare în mod cert”, a adăugat Cseke Attila.

Raed Arafat: Pentru carantinarea Bucureștiului și Ilfovului ar fi nevoie de ajutorul Ministerului Apărării. Nu este realizabilă, în starea de urgență

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, joi, că nu crede că Bucureştiul şi Ilfovul vor fi carantinate, așa cum propune Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

„Carantinarea Capitalei ţării trebuie să se facă, dacă este să se facă, la un nivel de decizie mult mai înalt decât doar o propunere din partea INSP, pentru că impactul e unul mult mai complex decât doar aspectul sanitar. Clar că sunt măsuri care sunt necesar de a fi implementate - unele dintre ele sunt necesare pentru limitarea contactului, mişcării, a răspândirii virusului (...), dar a carantina Bucureştiul înseamnă că am izola Bucureştiul şi Ilfovul de restul României”, a spus Raed Arafat la Antena 3, potrivit Agerpres.

„La acest moment, aşa cum e trimisă adresa (INSP - n.r.) către mine, ordinul putea să fie emis conform legii şi validat de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în 48 ore. Încă suntem în termenul de 48 de ore. Mâine am convocat grupul tehnico-ştiinţific pentru o discuţie pe această temă, după care vom supune totuşi Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă spre decizie dacă un astfel de ordin poate fi emis sau nu. Din punctul meu de vedere, nu cred că vom ajunge la a carantina Bucureştiul, în sensul de a închide Bucureştiul şi Ilfov în aceste condiţii”, a declarat Raed Arafat.

Şeful DSU a explicat că problema se pune dacă o carantinare a Bucureştiului şi Ilfovului e realizabilă sau nu, în contextul în care trebuie implicat doar Ministerul de Interne, nu şi Ministerul Apărării, pentru că nu e stare de urgenţă. „Dacă eram într-o stare de urgenţă, era mult mai uşor cu sprijinul Ministerului Apărării (...); Vorbim de o localitate, cu Ilfov cu tot, de 3-4 milioane de oameni”, a subliniat el.

Potrivit lui Arafat, o astfel de carantinare ar presupune izolarea zonei de restul ţării, impactul fiind „mult mai serios” decât în cazul unei localităţi mici. Ar însemna, de exemplu, că cei care ar veni din alte țări n-ar mai putea intra în București decât din motive bine întemeiate, a arătat el.

Certificatul verde se va aplica, eventual, doar în cazul magazinelor neesențiale

În opinia sa, este posibil să fie analizate în CNSU anumite măsuri suplimentare care să asigure controlul asupra răspândirii noului coronavirus, dar fără a decide carantina zonală. Pe de altă parte, el a subliniat că este necesar un mai bun control asupra implementării măsurilor deja aflate în vigoare.

Raed Arafat a precizat însă că în cazul extinderii utilizării certificatului verde, măsura nu se va aplica magazinelor cu produse esențiale și a spus că a discutat despre aceasta cu premierul Florin Cîțu.

„Nu ne referim aici la magazinele esențiale. Se poate acest lucru și se aplică în unele țări în magazinele considerate mai puțin esențiale. Asta va trebui să fie o decizie prin act normativ: anumite zone, anumite localuri, anumite magazine să se între cu certificate verde. Nu vorbim de magazinele alimentare, care sunt esențiale și unde trebuie fiecare să se aibă acces la ele”, a declarat Raed Arafat.

El a reamintit că certificat verde înseamnă inclusiv testarea persoanei respective sau trecerea prin boală, nu obligatoriu vaccinare.

Șeful DSU consideră însă că situația în care a ajuns România se datorează faptului că o mare parte a populației este nevaccinată. El a arătat că în alte țări,  unde proporția populației vaccinate este de 80, chiar 90 la sută, spitalele sunt goale, terapiile intensive sunt goale, chiar dacă se înregistrează cazuri de îmbolnăvire inclusiv în rândul vaccinaților. În aceste țări, viața se desfășoară aproape normal, pentru că au învățat să conviețuiască cu virusul, a punctat Raed Arafat. „La noi se pare că va mai dura”, a spus șeful DSU.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri