Cum a murit, cu banii în mână, Călin Farcaș, așteptând de 2 ani un transplant de plămâni. Statul român l-a lăsat de izbeliște

Data actualizării: Data publicării:
catalin farcas

Călin Farcaș, tânărul de 29 de ani pentru a cărui salvare s-au mobilizat zeci de oameni, la Brașov, iar alte câteva sute au donat bani, a murit, luni seară, după o lungă luptă cu hipertensiunea arterială pulmonară. Tânărul a așteptat mai bine de doi ani un transplant de plămâni și, deși reușise să strângă cei 200.000 de euro pentru operație, statul român l-a împiedicat să se salveze.

România nu a mai prelungit înțelegerea cu Eurotransplant, instituția prin care se făceau astfel de operații la spitalul AKH din Viena. În plus, în lipsa acestui acord, pentru Călin nu a fost disponibilă nici varianta unei operaţii plătite, deşi strânsese bani.

În România, spitalul Sfânta Maria din Bucureşti are acreditare pentru transplant de plămâni din 2016, însă prima intervenţie de acest fel a fost făcută abia la finalul lunii aprilie 2018.

„Sperăm să fie un pas important pentru țara noastră, pentru că prin acest transplant care s-a facut, pur și simplu, s-a arătat ca se poate. Și se putea mai demult”, spunea Călin în urmă cu două luni.

Birocrația și timpii mari de așteptare la care l-a condamnat statul român i-au fost fatale lui Călin.

Calvarul lui Călin Farcaș a început în urmă cu trei ani, când s-a îmbolnăvit. „Acum trei ani eram o persoană perfect normală, aveam un loc de muncă. Nu aveam nici cea mai mică idee că în doi ani voi fi pus pe butuci de această boală”, povestea tânărul. Imobilizat într-un scaun cu rotile, el a vrut să tragă un semnal de alarmă și să le arate autorităților că lipsa de acțiune din partea lor poate fi periculoasă pentru cei care se ajung într-o situație asemănătoare cu a lui.

„Nu mă simt prea bine și am tras de mine pentru a ajunge aici. Am făcut-o pentru că împreună trebuie să tragem un semnal de alarmă față de starea sistemului nostru de sănătate, care, mulți ani a fost căpușat și a ajuns în acest stadiu. Cerem două lucruri simple, garantate prin Constituția României: dreptul la viață și dreptul la sănătate. Acum, în această situație sunt eu. Mânie poate fi oricine în locul meu. Acesta este crudul adevăr, deși nu mi-aș dori ca cineva să treacă prin ce trec eu”, spunea Călin Farcas.

Tânărul a încercat în zadar să găseasca o clinică din străinătate unde să se poată opera. Astfel, deși avea toată suma de bani necesară pentru intervenția complicată, Călin Farcaș nu a avut unde să meargă.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, nu a putut spune de ce Călin nu a putut face transplantul în străinătate

„Sunt mâhnită că acest băiat a decedat. E foarte trist. Răspunsul la întrebarea de ce a murit e cam imposibil de dat, dar vă pot da detalii legate de acest aspect. România are un protocol valabil cu Eurotransplant. România chiar a cedat doi plămâni Eurotransplant, pentru că nu erau compatibili cu pacienții înscriși pe listele din România.

Avem un ordin care spune că pacienții care nu pot fi transplantați din cauze de complicații pot fi transplantați în străinătate. Din informațiile pe care le am, Farcaș a fost evaluat la Spitalul Sfânta Maria și i s-a dat acceptul de transplant în străinătate”, a declarat Pintea la Digi24.  (CITEȘTE AICI DECLARAȚIA INTEGRALĂ). 

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul lui Călin Farcaş. Potrivit unui comunicat al instituţiei, în cazul acesta este analizată încălcarea prevederilor din Constituţie privind dreptul la viaţă şi la ocrotirea sănătăţii. În România sunt în acest moment 35 de persoane care aşteaptă un transplant pulmonar.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri