Cum arată meniul copiilor din grădinițe. Ce au descoperit reporterii Digi24

Data publicării:
bucatarie gradinite

Alimente interzise prin lege se regăsesc încă în meniul copiilor de la creșe și grădiniţe, au descoperit reporterii emisiunii „Tinereţe fără bătrâneţe”. Vorbim despre carne procesată, produse de patiserie sau dulciuri care nu au ce căuta în alimentaţia celor mici. Cu bună ştiinţă sau nu, copiii sunt îndopaţi cu alimente greu digerabile şi hipercalorice. În timp, consumul lor poate duce la diabet, boli cardiovasculare şi obezitate, spun medicii. Reporterii Digi24 au analizat câteva meniuri din grădiniţe împreună cu nutriţioniştii. Iată ce au descoperit:

Cereale rafinate, pâine cu brânză topită, sarmale şi papanaşi cu smântână. Pe toate le-am descoperit în meniul copiilor, la grădiniţă. Bogate în E-uri, chimicale şi calorii goale, produsele apar în farfuriile din zeci de creşe şi grădiniţe. Asta în ciuda faptului că avem o lege clară încă din anul 2008, care pune pe lista neagră alimentele cu un conţinut mare de zahăr, grăsimi şi calorii. Pe hârtie, pare limpede pentru toată lumea.

Ordinul nr. 1563 din septembrie 2008 interzice preşcolarilor şi şcolarilor:
Alimente cu conţinut mare de zahăr
Alimente cu conţinut mare de grăsimi.

Laura Uşurelu, director grădiniţa cu program prelungit "Nicolae Romanescu", Craiova: „Cunoaştem principiile care stau la baza alimentaţiei cuprinse în ordinul 1563-2008 şi aprobate pe legea 163 din 2008 şi acestea sunt priorităţile noastre în stabilirea meniului săptămânal al preşcolarilor, care este numit de echipa desemnată şi avizat de medicul şcolar şi ultima dată şi de director”

Gina Iordache, inspector şcolar:„ Această legislaţie presupune reguli stricte în ceea ce priveşte alimentaţia copilului. Sunt mai multe produse. Ele chiar nu se utilizează în unităţile de învăţământ: grăsimile acelea foarte concentrate, smântâna foarte grasă este folosită mai rar şi mai ales brânza topită este cu desăvârşire interzisă. Brânza topită este expres precizată în legislaţie ca nefiind recomandată a fi dată copilului”.

Legea alimentaţiei în grădiniţe, bună şi nu prea

În realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Am analizat, împreună cu nutriţioniştii, ce primesc, de fapt, copiii în câteva grădiniţe din Bucureşti şi din ţară.

Alina Stoica, nutriţionist: „Dacă ne uităm la meniul de prânz e fix ca al unui adult în miniatură, cu sarmale, cu ostropel, cu tot felul de sosuri, cu varză călită, murături. Dacă ne uităm acum pe un alt meniu observăm că apar în mod frecvent şniţelele - ştiu că sunt acceptate cu uşurinţă de copii -, dar gândindu-mă puţin la alimentele prăjite, acolo se secretă o cantitate foarte mare de acrilamidă, care este cancerigenă. Până să se dezvolte cancerul este un drum lung, dar probleme de imunitate, de dureri abdominale cu siguranţă că vor apărea”.

În plus, în multe grădiniţe, copiilor le sunt oferite la masă şi mezeluri.

Ana-Maria Ivan, mamă: „Au fost multe grădiniţe care ne spuneau că preferă să dea multe sandvişuri - le punem şi un castravete şi salată! Dar ce conţin? Păi crenvurşti, tot felul de salamuri de pui. Simţeam aşa, că mi se ridică ceva. Știţi, mezelurile nu sunt sănătoase pentru adult...”

Ordinul nr. 1563 din septembrie 2008 interzice preşcolarilor şi şcolarilor:
Alimente cu conţinut mare de sare
Băuturi dulci, răcoritoare
Alimente cu conţinut ridicat de calorii

Pentru Ana-Maria Ivan a fost o adevărată provocare să găsească o grădiniţă potrivită pentru Catarina şi Aron, cei doi copii ai săi. A vizitat şapte instituţii până a ales una care să susţină un stil de viaţă sănătos.

Ana-Maria Ivan, mamă: „Îţi prezintă foarte frumos grădiniţa, dar din punct de vedere al alimentaţiei lasă foarte mult de dorit. Îi puneam întrebări clare ce mănâncă. De exemplu, care este meniul într-o anumită zi şi atunci când, de exemplu, lipseau fructele, pentru că sunt grădiniţe unde lipsesc fructele şi ţi se spune: sunt cam scumpe sau din contră, nu avem fructe de sezon”.

Şi asta pentru că în multe grădiniţe, fructele sunt înlocuite cu deserturi pline de zahăr: prăjituri, biscuiţi, bomboane sau ciocolată.

Alina Stoica, nutriţionist: „Sunt foarte mulţi copii care mănâncă ciorbiţa şi felul principal în momentul în care sunt condiţionaţi că vor primi şi un desert. Vor mânca doar ca să satisfacă bucătăreasa sau educatoarea. Apoi, părinţii au primit această informaţie, că au bifat tot din farfurie”.

Teoretic, toate aceste derapaje ar trebui amendate, mai ales că meniurile copiilor sunt alcătuite de cabinetul medical al fiecărei grădiniţe. În realitate, nimeni nu este tras la răspundere. Astfel, în timp, copiii riscă o mulţime de afecţiuni. Alimentaţia nesănătoasă duce nu doar la alergii şi kilograme în plus, ci la o serie de boli grave.

Dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Se pare că diabetul este cel care bate la uşa copiilor din ce în ce mai mici: diabetul de tip 2, cel care odată era doar pentru persoanele mai în vârstă. Probleme cu colesterolul, probleme cu trigliceridele, probleme cu pancreasul, probleme cu bila. Încep să aibă probleme endocrinologice: băieţilor le cresc sânii, fetelor li se declanşează pubertatea foarte devreme”.

Alina Stoica, nutriţionist: „E mult mai important să creştem un copil sănătos decât să creştem un copil rotofei, pufos, cu colăcei pe picioruşe şi care să mănânce numai cartofi prăjiţi şi croissante. Greutatea nu este un parametru al stării de sănătate, ci de multe ori poate să ridice semne de întrebare”.

Astfel, cu o alimentaţie dezechilibrată şi fără mişcare, copiii de azi sunt viitorii adulţi care vor îngroşa cozile din spitale. Obiceiurile alimentare sănătoase se formează în familie şi în colectivitate, încă din copilărie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri