Cum evităm apariția celei mai dureroase afecțiuni la rinichi

Data publicării:
durere spate rinichi
FOTO: Shutterstock

Un stil de viaţă sănătos ne fereşte de multe boli, inclusiv de litiază renală, care poate da dureri groaznice dacă piatra pleacă din rinichi sau poate fi nevoie chiar de operaţie în cazul în care calculii nu sunt eliminaţi. 

Prima și cea mai importantă măsura pe care ne-o recomandă medicii este să bem lichide. Vorbim în primul rând despre apă, dar tot aici intră și supele, ceaiurile, sucurile sănătoase și chiar legumele și fructele bogate în apă, precum pepenele sau castravetele.

Orice lichid este bun pentru rinichi, atâta timp cât este sănătos, deci nu vorbim despre sucuri acidulate ori cu zahăr și nici despre băuturi alcoolice.

Un individ ar trebui să bea intre 2,5 și 3 litri de lichide. Mai mult decât atât, lichidele nu ar trebui băute doar dimineața o cantitate mare și apoi deloc, ci pe tot parcursul zilei”, afirmă Dragoş Georgescu, medic primar urolog.

„Supă, apă, ceai, absolut orice, dar să fie peste 2,5 litri pe zi. Ce face acest aport de lichide? Spală rinichiul! Dacă se formează mici calculi sunt eliminați de rinichi”, spune Petrişor Geavlete, academician.

Și scăderea în greutate scade riscul de litiază renala. În schimb alimentația nesănătoasă îmbolnăvește rinichii.

Un exemplu clasic este litiază urică, care înseamnă aport de proteine. Proteinele astea se pot acumula în rinichi și determină această litiază care astăzi este una dintre cele mai frecvente litiaze”, spune Petrişor Geavlete, academician.

Așadar, nu faceți exces de carne, lactate sau ouă. Si nici de sare.

„O alimentație bogată în sodiu poate fi un factor favorizant al apariției litiazei, de aceea consumul de sare trebuie redus la un gram, un gram și jumătate pe zi, deci există restricții pentru consumul de sare zilnic”, afirmă Dragoş Georgescu, medic primar urolog.

Mare atenție la sarea deja adăugată în produsele procesate. Aproape orice aliment conține sare, așa că este esențial să vă uitați pe eticheta. În plus, sodiu luam deja din apa plată sau minerală, dar și din vegetale. De altfel o alimentație bogată în legume și fructe previne apariția pietrelor la rinichi.

Duminică, de la ora 10.30, nu ratați emisiunea „Tinerețe fără bătrânețe", cu alte sfaturi importante pentru sănătate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri