Cum împarţi un vaccin la cinci pacienţi

Data publicării:
<> on February 26, 2015 in Berlin, Germany.
<> on February 26, 2015 in Berlin, Germany.

Este criză de vaccin antigripal şi în acest sezon, se plâng medicii de familie care spun au primit mult prea puţine doze faţă de cât ar avea nevoie. Trei milioane de români sunt în categoria de risc, iar până acum s-au cumpărat doar 600.000 de doze. Explicaţia oficială? Rata vaccinării a scăzut şi există riscul să aruncăm fiolele.

Nici nu au ajuns bine dozele de vaccin la medicii de familie, că aceştia sunt nevoiţi să ia decizii care nu mai ţin de protocoalele terapeutice.

Este şi cazul unui medic din Bihor, care afirmă că a primit doar 7 doze, deşi ar avea nevoie de peste 100.

Valentin Pantea, medic de familie: „Din păcate, dozele sunt puţine, nu ajung pentru toţi pacienţii cu boli cronice pulmonare, o să fac la cei mai gravi.”

Şi în judeţul Constanţa au ajuns doar 22.000 de doze, din totalul de 145.000.

Loti Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Constanța: „Momentan nu este suficientă. Este mai puțin decât a fost solicitat”.

Mulţi bătrâni renunţă la vaccin:

„Înainte nu aducea, trebuia să mai sun, ..dar anul trecut am renunţat, acum dac-o avea, îl fac”.

„Dacă n-am racit, nu m-am mai vaccinat”.

„Mă vaccinez, dacă zice...sunt şi cu inima, spondiloza, am mai multe, şi tensiune, să vedem ce zice ea (medicul de familie – n.r.), dacă consideră că trebuie să îmi fac, îmi fac”

Medicii atrag atenţia că cei care nu se vaccinează se expun nu doar pe ei, ci şi pe apropiaţi.

Valeria Herdea, medic de familie: „Este esenţial să înţelegem că poţi proteja copilul, dacă tot restul familiei se vaccinează şi se protejează. Altfel, grupele de vârstă copil şi vârstnic pot face forme severe şi pot deceda”.

În depozitele Unifarm mai sunt încă 150.000 de doze. Ministerul Sănătăţii promite că va trimite şi aceste vaccinuri în ţară.

Valentin Popescu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii: „Dacă sunt medici de familie care consideră că au nevoie de mai multe doze de vaccin gripal pot face o solicitare, iar acest ser va fi disponibil pentru imunizare”.

Chiar şi aşa nu sunt suficiente vaccinuri. Peste 3 milioane de români intră în categoria cu risc şi ar trebui să se imunizeze. Cei mai mulţi români s-au vaccinat în 2008, peste 1 milion. Rata vaccinării a scăzut în ultimii ani. Aşa se face că s-au cumpărat din străinătate din ce în ce mai puţine vaccinuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri