Cum poate fi diagnosticat și tratat din timp cel mai frecvent tip de cancer din România?

Data publicării:
Cancerul colorectal Articol sustinut de SANADOR

Cancerul colorectal este tipul de cancer cu incidența cea mai mare în România în rândul populației generale, potrivit datelor Globocan. Vârsta înaintată, dieta neadecvată (bogată în grăsimi și cu puține fibre), fumatul, consumul în exces de alcool, sedentarismul, istoricul familial, bolile inflamatorii intestinale se numără printre factorii de risc în cazul acestei afecțiuni. Din fericire, cancerul de colon poate fi tratat cu succes dacă este diagnosticat din timp, un rol esențial în acest sens revenind testelor de screening.

Medicii recomandă ca investigațiile de screening să înceapă în jurul vârstei de 45 de ani, în lipsa manifestărilor clinice – constipație sau diaree, dureri abdominale, crampe, senzație de balonare și de defecație incompletă, prezența sângelui în scaun. Însă, în contextul unor factori favorizanți sau a unui istoric familial de cancer colorectal, testele sunt recomandate chiar mai devreme.

Există mai multe metode de screening pentru această afecțiune, însă cea mai eficientă este colonoscopia. Investigația se realizează, de regulă, sub anestezie, cu o pregătire riguroasă a pacientului în prealabil. Cunoscută și sub denumirea de endoscopie digestivă inferioară, colonoscopia permite vizualizarea interiorului colonului cu ajutorul unui tub subțire și flexibil, introdus prin anus, dotat cu o cameră video de mici dimensiuni și o sursă de lumină. Imaginile obținute sunt redate pe un monitor și analizate de medic în timp real.

Pe lângă screening, colonoscopia poate fi indicată de medicul gastroenterolog și în scop de diagnostic, dacă pacientul are semne și simptome specifice unor afecțiuni digestive. Investigația permite descoperirea din timp a unor inflamații, ulcerații, polipi, tumori sau alte leziuni și poate fi utilizată și în scop terapeutic, pentru că medicul poate exciza formațiunile suspecte identificate. De asemenea, specialistul poate realiza o biopsie, iar fragmentul de țesut prelevat va fi supus unui examen histopatologic și imunohistochimic în laborator, pentru a se stabili dacă este de natură benignă sau malignă.

În prezent, datorită avansului tehnologic, cancerul colorectal poate fi tratat și minim invaziv, fie laparoscopic, fie robotic. Însă, având în vedere minuțiozitatea intervenției și necesitatea efectuării unor mișcări de mare finețe într-o zonă anatomică greu accesibilă prin alte metode, chirurgia robotică oferă numeroase avantaje. O intervenție chirurgicală asistată robotic presupune incizii de mici dimensiuni, risc redus de complicații, o recuperare mai rapidă, cu reluarea activităților cotidiene după scurt timp.

SANADOR oferă acces la o gamă variată de investigații medicale, atât în scop de screening, cât și de diagnostic, pentru cancerul de colon, dar și pentru alte afecțiuni digestive. Pacienții care au indicație pentru colonoscopie pot efectua această investigație în departamentul de endoscopie digestivă din Spitalul Clinic SANADOR, dotat cu echipamente medicale performante, de ultimă generație, procedura fiind realizată de medici cu foarte mare experiență.

De asemenea, pacienții cu cancer colorectal beneficiază, ori de câte ori este posibil, de tratament chirurgical minim invaziv, realizat cu echipamente moderne, ultraperformante, cum este sistemul robotic da Vinci Xi, cu ajutorul căruia pot fi efectuate cu succes chiar și cele mai complexe intervenții. În funcție de indicațiile stabilite pentru fiecare pacient în parte, tratamentul chirurgical poate fi completat de alte proceduri terapeutice – chimioterapie, radioterapie, imunoterapie sau terapie țintită, Centrul Oncologic SANADOR asigurând toate aceste servicii medicale la un nivel de top.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri