Cum putem calcula momentul în care se poate spune că epidemia de coronavirus încetinește

Data publicării:
Concept illustration, two doctors are fighting the spread of the virus during the pandemic CoVID-19. The fight against the virus, a poster in a cartoon style. Vector illustration.
Foto: Getty Images

Ne uităm de la o zi la alta la cifrele raportărilor oficiale ale bilanului epidemiei de coronavirus din România să vedem dacă ne aflăm pe un platou sau chiar pe o pantă descendentă care să permită relaxarea. Medicul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș spune însă că nu raportările zilnice sunt cele mai relevante pentru tabloul general, ci trebuie să ne uităm la media dintr-o săptămână.

„Nu e important ce se întâmplă de pe o zi pe alta. Ați văzut că sunt variații destul de mari. Și aici ține și de raportare. În situația de față chiar e o diferență de raportare: sâmbătă au fost mult mai puține cazuri (165) față de duminică (431). Și atunci trebuie să facem o medie. Părerea mea este că lucrurile stau în felul următor: facem o medie la nivelul unei săptămâni și comparăm cu ce a fost înainte”, spune dr. Marinescu.

„N-avem o dovadă că este curba descendentă, deci probabil să suntem acolo, undeva la nivelul platoului cu dinții de fierăstrău, cu variații mai mici sau mai mari. Ține de câte teste se fac, de cum se face raportarea. Degeaba avem un număr de teste astăzi, dacă e clar că rezultatele acelor teste vor veni peste o zi sau două”, a explicat medicul infecționist la Digi24.

„Eu cred în felul următor: că ar trebui noi toți să ne uităm la cifre. E clar că acele măsuri de relaxare vin după ce avem una-două săptămâni cu cifre mai bune. Și putem să ne uităm, facem o medie și știm singuri când o să fie acea relaxare”, spune Adrian Marinescu.

În săptămâna 20-26 aprilie, au fost raportate, în medie, 327 de cazuri noi de infectări cu coronavirus pe zi, în timp ce în săptămâna 27 aprilie - 3 mai au fost raportate în medie 303 cazuri pe zi. În ceea ce privește decesele, bilanțul celor două săptămâni este asemănător: 168, respectiv 171 (medie de 24 pe zi).

Medicul Adrian Marinescu mai spune că se observă în mod evident o îmbunătățire a capacității de testare a României în ultima perioadă, când se pot face chiar și 7.000 de teste pe zi. „Ne dorim însă să crească această testare și sigur, în afară de testele genetice, vor fi și testele serologice, chiar și testele rapide - care nu sunt atât de eficiente, pot da și rezultate false, dar pot fi orientative. Pentru că este obligatoriu în lunile care urmează, în perioada de echilibru cu virusul, când nu vor mai fi restricțiile atât de clare, să putem face testarea și să putem să-i izolăm pe cei care sunt pozitivi. Va conta foarte mult în toată ecuația asta”, subliniază dr. Adrian Marinescu.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri