Cum putem trata acasă arsurile solare

Data actualizării: Data publicării:
GettyImages-71249148-1

 

FOTO: Gulliver/ Getty Images

Laurentiu Vlădău, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra, ofera câteva sfaturi pentru tratarea acasă a acestor reacții inflamatorii acute ale pielii.

Scutul natural al pielii echivalează cu aproximativ SPF 4, astfel încât arsurile solare pot apărea cu ușurință dacă ne expunem pe plajă făra protecție solară sau dacă petrecem timp în aer liber într-un interval orar când cantitatea și intensitatea razelor UVA si UVB este maximă.

„Când suntem expuși în exces la razele UV, pielea își sporește producția de melanina, un pigment localizat în stratul superior al pielii (epiderma). Intensificarea producției de melanină reprezintă modul organismului de a proteja straturile profunde ale pielii, în vreme ce bronzul la rândul lui, odată format, acționează ca un scut împotriva luminii ultraviolete. Cu toate acestea, cantitatea de melanina produsă pentru protecție este determinată de genetică, astfel încât persoanele cu pielea deschisă la culoare produc mai puțină melanina și sunt, deci, mai susceptibile la apariția de arsuri solare”, explică domnul doctor Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog.

Bineînteles că cel mai bun lucru pe care îl putem face este să prevenim arsurile solare, pentru a evita cojirea pielii, roșeața și usturimea, apariția de vezicule pe moment, precum și îmbătrânirea prematură și apariția cancerului pe termen lung. Dacă totuși pielea se arde, este indicat să urmăm câteva reguli simple, necasare pentru a minimaliza efectele negative.

Primii pași în tratarea arsurilor solare

O compresă rece pe pielea arsă de soare este utilă pentru ameliorarea durerii produse de arsurile solare instant. Un duș rece sau o baie, de asemenea, vor aduce mult dorita senzație de răcorire, iar lavanda sau uleiul esențial de mușetel adăugate în apă vor ajuta la ameliorarea usturimii.

„Sunt de evitat săpunurile sau produsele cosmetice parfumate deoarece acestea tind să usuce și mai mult pielea deja uscată și arsă de soare. Pielea se tamponează cu grija cu un prosop curat și nu se șterge, căci riscăm să o irităm și mai mult. Au efecte benefice în cazul arsurilor solare loțiunile care conțin aloe vera, cunoscută pentru rolul hidratant și calmant. Ba mai mult, unele produse cu aloe conțin și lidocaină, un anestezic care poate ajuta la ameliorarea durerii provocate de arsurile solare. Aloe vera este, de asemenea, un bun hidratant pentru pielea care se exfoliază”, adaugă domnul doctor Laurențiu Vlădău.

Este important să bem multă apă, mai ales că înlocuirea fluidelor corporale pierdute va ajuta pielea să se vindece mai repede. Vitamina E reprezintă un antioxidant care poate ajuta la reducerea inflamației și poate fi utilizată direct pe piele sau ca supliment alimentar.

Veziculele – semn al severității arsurii

Veziculele care își fac apariția reprezintă un semn al unei arsuri solare severe. Cel mai indicat este ca ele să fie acoperite pentru a preveni ruperea lor, ceea ce ar putea duce la infecții. „Acoperișul” veziculei este de fapt epidermul, stratul superficial al pielii, a cărui inlăturare va duce la o barieră cutanată penetrată și susceptibilă.

„Vezicula reprezintă o acumulare de fluid între epiderm și derm datorată dilatației și permeabilizării vaselor de sânge din piele ca urmarea a temperaturii externe crescute. Cei cu pielea deschisă la culoare sunt mult mai susceptibili spre a dezvolta vezicule odată cu arsurile solare, spre deosebire de cei cu pigmentare mai închisă. Aceste vezicule pot apărea oriunde pe corp și uneori poate dura câteva zile până să apară la suprafață”, explică Laurențiu Vlădău.

Dacă luați orice medicamente care fac pielea mai sensibilă la soare (cum ar fi tetracicline, tiazide, sulfonamide, fenotiazine, contraceptive orale, diuretice, medicamente pentru diabet) contactați medicul pentru a vedea dacă pot fi înlocuite, pentru a evita arsurile de soare. Nu încetați să luați niciun medicament prescris fără a consulta medicul care le-a prescris!

Este recomandat să se evite expunerea la soare pana se estompează arsurile solare; expunerea la razele UV nu ar face decât să înrăutățească lucrurile. Dacă apar vezicule pe o mare suprafață a corpului, însoțite de febra și frisoane, senzație de amețeala și confuzie, apelați urgent la ajutor de specialitate.

Chiar dacă pielea se va vindeca, arsurile solare fiind doar temporare, efectele negative pot fi resimțite pe termen lung. Episoadele repetate de arsuri solare aduc un risc substanțial de apariție a cancerului de piele și de îmbătrânire prematură a pielii, astfel că cel mai bun remediu rămâne prevenirea lor. Utilizați întotdeauna protecție solară cu SPF 30 sau mai mare, purtați îmbrăcăminte și ochelari de soare de protecție și evitați expunerea directă la razele UV.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri