Cum să ne bronzăm și să evităm cancerul de piele

Data actualizării: Data publicării:
soare plaja mare bronz vacanta
FOTO: shutterstock

Medicii dermatologi recomandă în sezonul de vară prudență și mare atenție la modul în care ne expunem corpul la soare, avertizând în privința pericolelor asupra sănătății organismului în caz de exces, precum apariția melanomului.

Melanomul este responsabil de 4% din toate cancerele de piele, dar provoacă 80% dintre decesele cauzate de cancerul cutanat și este mai răspândit la bărbați decât la femei, a declarat, joi, prof. dr. George Țiplica, medic primar dermatolog.

Cele mai multe persoane afectate de melanom mor în primul an de la diagnosticare, conform statisticilor, rata de supraviețuire a acestor pacienți este de 6-9 luni. "Cu toate acestea, melanomul se vindecă în 98% din cazuri dacă este depistat la timp și tratat", a spus Țiplica, pentru Agerpres.

El a recomandat o verificare periodică a pielii, pentru că un semn important pentru diagnosticare este și creșterea numărului de alunițe pe corp, dar și evoluția pe tegument sau sângerarea, mâncărimi, furnicături.

Prof. dr. George Țiplica a spus că statul la soare este și benefic, însă perioada de expunere nu trebuie să depășească 90 de minute, pentru că radiațiile ultraviolete se înmagazinează an de an și nu se șterg din celule.

"Contează dacă avem rude cu melanom, riscul de apariție a bolii este mai mare. Se recomandă să mergem o dată pe an la dermatolog, este un control fără dureri și ajută pentru a vedea dacă sunt leziuni atipice. O excizie a unei leziuni de acest gen duce la vindecare", a explicat Țiplica.

Prezent la conferință, prof. dr. Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a subliniat importanța deosebită a acestei inițiative de prevenție a cancerului cutanat.

"Ministerul Sănătății apreciază programele de prevenție a acestor patologii. (...) Depistarea precoce este singura șansă la o durată cât mai mare de viață în cazul melanomului malign și cred că elementul educațional este esențial. A informa populația asupra riscurilor, a practicilor curente este cel mai bun lucru", a spus Săndesc.

Medicii arată că protecția solară trebuie să existe și când mergem pe stradă la orele cu grad mare de radiații solare, nu doar când stăm la plajă.

Dr. Florin Băcanu, medic primar oncolog, a declarat pentru Agerpres că pacienții trebuie să se prezinte la dermatolog dacă au alunițe "suspecte", care sunt erodate, care au crescut în dimensiune, tratamentele fiind mai complexe dacă melanomul s-a extins.

"Dacă una dintre alunițe a luat-o razna trebuie mers la dermatolog, că diagnosticul nu se poate vedea prin sânge. Melanomul poate apărea și pe mucoase și dă metastaze mai frecvente și este mai năbădăios", a spus dr. Băcanu.

Semnele de apariție a melanomului sunt date de "alfabetul melanomului": a — asimetria aluniței, b — bordură neregulată, c — culoare neomogenă, d — diametrul peste 6 mm, e — evoluție.

Citiţi şi : 5 semne că o aluniță ar putea fi canceroasă

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri