Cum știu analgezicele unde te doare

Data actualizării: Data publicării:
ibuprofen pastile medicamente
FOTO: shutterstock

Printre cele mai folosite medicamente sunt analgezicele. Nu e greu de ce înțeles de ce. Oricine de-a lungul vieții a experimentat durerea fizică și a recurs la un antiinflamator. Cei de la Buzzfeed au discutat cu Ted Price, profesor în știința creierului și cea comportamentală la University of Texas și expert în neurologia durerii, pentru a înțelege mai bine de ce analgezicele știu unde te doare.

ibuprofen pastile medicamente
FOTO: shutterstock

Advil (cunoscut la noi ca Ibuprofen) face parte dintr-un grup de analgezice numite medicamente anti-inflamatoare nonsteroidiene. Acest grup este cel mai popular în materie de medicamente împotriva durerii. În el se regăsește și asipirina. Mai există și analgezicele narcotice, însă acestea prezintă riscul adicției și al supradozei, scrie Playtech.

Medicamentele anti-inflamatoare nonsteroidiene nu știu neapărat unde este durere, dar acționează în zonele inflamate. Potrivit lui Price, analgezicele traversează uniform sângele, fără o țintă anume. Secretul este că medicamentul nu reacționează decât atunci când găsești compuși chimici asociați cu inflamația.

De obicei, când te rănești, mai multe enzime reacționează și produc un grup de compuși chimici numiți prostaglandine. Acestea prostaglandine cauzează inflamația care, la rândul ei, este un răspuns de protecție al corpului împotriva a orice l-a deranjat.

În acest fel, medicamentele precum Ibuprofen acționează prin a îngreuna producția de enzime care produc prostaglandine. Astfel, durerea dispare încet-încet. De obicei, inflamațiile îți duc neuronii care detectează durerea într-o stare hiperactivă – odată ce inflamația este redusă, percepția ta asupra durerii este redusă și ea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri