Cursurile care ne învață să devenim eroi. Ce pași trebuie să urmăm dacă cineva leșină

Data publicării:
bls curs prim ajutor

Doar 4% dintre persoanele care întră în stop cardio-respirator supraviețuiesc. Însă cifrele s-ar putea schimba dacă am ști să intervenim rapid. În primele zece minute, dacă nu se aplică niciun fel de manevră, șansele de a trăi scad cu 10 la sută, în fiecare minut. Însă nu oricine cade din picioare întră în stop cardiac. Așa că primul pas care se învață la orice curs de baza, este să ne dăm seama dacă omul doar a leșinat sau într-adevăr nu mai respiră.


Stela Săsăran - instructor autorizat Consiliul European de Resuscitare:

Ucigaşul numărul 1 în lume este stopul cardio-respirator. Nu SIDA, nu cancerul. Stopul cardio respirator și de multe ori se întâmplă să cadă un om lângă noi pe stradă și să nu știm ce i s-a întâmplat, de ce a căzut și ce trebuie să facem în acel caz.”

O mâna pe frunte. Trebuie să îi prind ușor mandibulă. Cu două degete. Trebuie să flexez capul pe spate, că să eliberez căile respiratorii.

Deschid frumos, ușor, gură. Îmi așez față deasupra, cu ochii pot să văd coșul pieptului dacă se ridică sau nu, pe obraz pot să simt dacă respiră și cu urechea pot să aud orice. Din păcate nu respiră.

Atunci este momentul în care sunăm, obligatoriu, la 112. Și, dacă se poate, punem telefonul pe speaker/difuzor și în acealasi timp ne apucăm de resuscitare. Pentru că fiecare secundă contează. Creierul trebuie alimentat cu oxigen până vine echipajul de salvare. Altfel, după zece minute, chiar dacă ambulanata reușește, cu ajutorul de-fi-bri-latoarelor, să facă inima să bată normal, e posibil să fie deja prea târziu. Omul va trăi, dar cel mai probabil va fi o legumă.

Palma o așez pe coșul pieptului, împreunez degetele și ceea ce este foarte important, va apropiați cât puteți de victima că mâinile dumnevoastră... să impingeți cu o putere egală și împingeți și unu și 2 și 3 și 4 și 5 și 6 și 7 și 8 și 9 și 10...

Ritmul trebuie să fie alert, 100-120 de compresii pe minut. E posibil să fie nevoie să faceți asta pentru 10-15 minute, ceea ce poate fi foarte obositor, așa că ar fi bine să chemați încă un ajutor și să faceți schimb atunci când nu mai puteți.

CITIȚI ȘI: Cum reacționăm în cazul celei mai mari urgențe medicale. Cum folosim defibrilatorul

Gabriela Dungă, cursantă: Mi-am propus să vin la acest curs deoarece nepoata mea, care avea 16 ani, acum 2 ani ...a plecat pentru că, fiind la o petrecere în noaptea de Revelion, nu a fost nimeni să o salveze. Adică i s-a făcut rău. A fost înstinsă, în loc să pună pe o parte. S-a înecat cu vomă... Cred că fiecare dintre noi, dacă am avea o minimă idee cum să salvăm sau ce trebuie să facem... N-ar fi atâtea decese.

Să poți să salvezi. La asta s-a gândit și Ioana, când s-a apucat de un curs de prim ajutor. Își dorea de mult, dar a luat decizia abia după incendiul din Colectiv. Atunci și-a dat seama cât este de important să știi ce să faci într-o situație limita. În viață de zi cu zi e consultant fiscal. Lucrează cu cifre la firma de contabilitate preluată de la părinți, pe care o și administrează. Dar printre hărtii și rapoarte, sub birou, are tot timpul o mini-trusă de intervenție.

Ioana, voluntarăDouă comprese sterile, am un tensiometru. Din fericire ambulanțele răspund destul de repede încât să nu fie nevoie să măsurăm noi tensiuena pentru că majoritatea cazurilor ajung ei. Mănuși. Un pulsoximetru. ăsta întotdeuna îl folosim pentru că e foarte ușor de folosit. În câteva secudne îți spune dacă respiră bine omul, dacă are pulsul prea mare sau prea mic. Niște leucoplast, alte comprese sterile, apă oxigenată și betadină. Care sunt pentru răni, dacă avem plăgi deschise.

Ioana are trusa pregătită, deși nu e obligată, pentru că, după ce făcut cursul, a intrat și în programul „Există un erou în fiecare dintre voi”. O aplicație de telefon, pe care o pot folosi toți cei care au învățat să acorde primul ajutor. Aplicația funcționează din 2013, deocamdată doar în Capitală și împrejurimi. Când cineva sună la 112 și anunță o urgență într-un loc public, apelul ajunge în dispeceratul Ambulanței București Ilfov și la SMURD .

Dar în același timp toți voluntarii cu aplicația instalată pe telefon și cursul de prim ajutor făcut, dacă sunt la o distanță de cel mult 1.000 de metri, primesc și ei o alertă. Și dacă vor, se pot duce la pacient, să-l ajute până sosește ambulanță.

Din 2016, de când s-a înscris în programul „Există un erou în fiecare dintre voi”, Ioana a ajuns la 30-40 de cazuri înaintea ambulanței. În fiecare an, câteva sute de voluntari, așa cum este și Ioana, ajută două mii de oameni, necunoscuți, 30 % dintre ei, cu urgențe de grad zero.

Ioana Sprivac, voluntară:

Dacă pot să îi ușurez cuiva situația, de ce nu? Și cred că reușesc să ușurez situația și a pacientului când încerc să îl liniștesc cât și a cadrelor medicale. Pentru că atunci când ajung aici eu pot să le explic pe scurt câteva elemente pe care le-am aflat. Astfel eu le câștig câteva minute”.

Poți să faci un curs de prim ajutor sau măcar să obții câteva informații de baza și fără să devii voluntar. Gratuit, dacă prinzi o campanie organizată anual de centrele de ambulanță județene, Crucea Roșie sau alte asociații mai mici; chiar pe 3 martie a început caravana SMURD "Fii pregătit", care va colindă 30 de orașe până la sfârșitul anului.

Sau, contra-cost, la orice ONG autorizat. Cele mai multe cursuri sunt organziate în fiecare an de Crucea Roșie. Costă 150 de lei și în două zile, câte 6 ore pe zi, afli ce să faci nu doar în caz de stop-cardio respirator, dar și în cazul unor arsuri, luxații, înec sau hemoragii.

Prim ajutor Crucea Roșie:

În primul rând dezinfectăm plaga cu apă oxigenată. Nu punem spirt sau alte substanțe iritante. Cu apă simplă sau apă oxigenată în general. După care acoperim plagă cu comprese sterile și este important să facem compresie pentru a opri hemoragia. Și compresia o putem face fie cu mâna fie dacă avem și alte lucruri de făcut și trebuie să lăsăm victima o să aplicăm un obiect tare. Orice avem la îndemână: pachet de țigări, toc de ochelari, telefon, orice.

Înainte se foloseau și garourile dar acum în practică curentă, mai ales la primul ajutor..... se mai folosesc prin spitale. Dar ca prim ajutor nu se mai folosesc pentru că opresc circulația sângelui pe ambele părți.

În 2017 peste 30 de mii de oameni au făcut un curs de prim ajutor, cu sau fără bani, la Crucea Roșie. Peste 10 mii (10.195) au fost instruiți în Caravana Fii pregătit, trei mii (3 360) au fost pregătiți de instructorii voluntari ai Fundației pentru SMURD, o mie (1185) la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și la alte instituții, și probabil alte câteva sute, să spunem mii, pe la asociații mai mici. Oricum ar fi, n-au învățat manevre de resuscitare mai mult de 50 000 de români. Asta înseamnă 2,5 % din populația României. În Norvegia 95% din populaţie cunoaşte tehnici de prim ajutor, iar în Germania şi Austria, 80%. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri