De ce există fumători cu plămâni perfect sănătoși

Data publicării:
fumat
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Fumatul, indiferent dacă e activ sau pasiv, afectează toate organele corpului, putând să cauzeze, pe lângă cancer pulmonar, numeroase boli grave. Totuși, există oameni care, deși sunt fideli acestui viciu, au plămâni mai sănătoși decât cei care nu fumează, potrivit Playtech.

tigara fumatoare femeie GettyImages-73244614
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Misterul din spatele persoanelor fumătoare cu plămâni în stare perfectă a fost descifrat de cercetătorii din Marea Britanie. Studiul, realizat pe un eşantion de peste 50.000 de persoane, a arătat faptul că anumite mutaţii favorabile se produc la nivelul ADN-ului unora dintre fumători, pentru a stimula funcţionarea plămânilor, mascând astfel impactul negativ al fumatului.

Cercetătorii de la Medical Research Council spun că această descoperire ar putea duce la dezvoltarea unor noi medicamente, care ar putea să amelioreze funcţionarea plămânilor. Însă refuzul de a fuma reprezintă întotdeauna cea mai bună opţiune, au adăugat autorii studiului.

Mulţi dintre fumători dezvoltă boli pulmonare, însă aceleaşi boli sunt dezvoltate şi de anumite persoane care nu au fumat niciodată. Pentru a descoperi motivele, savanţii au analizat în special cazurile de bronhopneumopatie obstructivă cronică (COPD), o afecţiune care duce la tulburări respiratorii, tuse şi infecţii pulmonare repetate. 

Comparând datele medicale ale fumătorilor, ale nefumătorilor, ale bolnavilor cu COPD şi ale voluntarilor sănătoşi, cercetătorii britanici au descoperit că anumite fragmente din ADN-ul uman reduc riscul de COPD. Aşadar, fumătorii cu „gene bune” au un risc mai mic de COPD decât aceia cu „gene proaste”.

Fumatul creşte şi riscul de boli cardiace şi cancer, însă aceste riscuri nu au fost luate în calcul în cadrul studiului prezentat la o reuniune organizată de European Respiratory Society şi publicat în revista Lancet Respiratory Medicine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri