De ce nu se impune purtarea măștii în spațiile publice deschise? O explicație: frica politică de reacția cetățenilor înainte de alegeri

Data actualizării: Data publicării:
Bărbat în vârstă cu masca de protecție așezată pe frunte
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Purtarea măștii peste tot în spații publice ar trebui să fie o măsură obligatorie acolo unde există o rată mare de infectare cu noul coronavirus, spun experții în sănătate publică. Legal, decizia ar trebui luată de autoritățile locale. Mai este însă o decizie, cea politică, și ea este motivul pentru care la nivelul GCS și al Guvernului nu se ia încă în considerare purtarea măștii peste tot în spații deschise, de teama ostilizării electoratului coronasceptic înainte de alegerile parlamentare. Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seara că politicienii trebuie să țină cont de ce spun experții.

Capitala este în ultima săptămână în topul raportărilor de infectare cu noul coronavirus. CMSU a luat o serie de măsuri restrictive, inclusiv de închidere a unor afaceri, dar nu se ia în calcul impunerea obligativității purtării măștii în toate spațiile publice.

„În momentul de față nu avem prevăzută o extindere a unei asemenea măsuri”, a declarat prefectul Bucureștiului, Gheorghe Cojanu, pentru Digi24.ro.

Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24.ro că obligativitatea purtării măștii în spațiile deschise e „o variantă”, dar cei aflați la putere nu vor să ia decizii „abrupt”. Explicația stă în contextul electoral al acestei perioade. Guvernanții nu doresc să ostilizeze alegătorii coronasceptici și pe cei care militează împotriva purtării măștii. 

Primarul ales al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că recomandă ca bucureștenii să poarte masca de protecție și în exterior, pentru a se proteja și a îi proteja și pe ceilalți:

„Recomand ca oamenii să poarte mască și în afară nu doar în interiorul spațiilor închise. E foarte simplu, eu fac asta de când a început această criză și nu m-a afectat în niciun fel – ies din casă, îmi pun masca și o mai dau jos când reintru la mine în casă”, a declarat Nicușor Dan la Jurnalul de Seară de la Digi24.

Întrebat dacă este de părere ca portul măștii să devină obligatoriu și în exterior, primarul ales al Capitalei a declarat:

„Pe această chestiune există niște normative care au fost date de autoritățile centrale și care impun portul măștii în spațiul deschis de la un anumit grad încolo, grad pe care Bucureștiul nu l-a atins încă. Eu recomand oamenilor să poarte mască și în afară pentru că nu poate decât să îi protejeze și pe ei și pe cei cu care intră în contact”

Ce spun experții

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică și profesor la Universitatea Babeș Bolyai spune că restricțiile care au fost reimpuse în București nu vor diminua numărul îmbolnăvirilor zilnice în următoarea săptămână și jumătate.

„Cel puțin pentru următoarea săptămână - săptămână jumate, nu va încetini ritmul îmbolnăvirilor, pentru că orice măsură luată astăzi va avea efecte de-abia peste două săptămâni, pentru că există o perioadă de latență”, a precizat acesta, la Digi24.

Cherecheș spune că soluția există, ea fiind deja aplicată în alte localități.

„Rețeta o avem deja, respectiv exact pașii pe care i-a urmat județul Argeș. A reușit să scadă de la peste 150 de cazuri noi pe zi la un număr de sub 15. Au rețeta, trebuie doar aplicată, respectiv purtarea măștii în spațiile publice, peste tot în zonele unde avem rată mare de infecție și obligativitatea purtării măștii impusă prin amenzi, care să fie date consecvent.

Deciziile trebuie să fie luate în funcție de situație. Nu pot fi la nivel național. Mi se pare ușor aberant faptul că Guvernul anunță deciziile luate la nivel de București. Guvernul ar trebui să dea niște indicații generale, niște sfaturi și fiecare autoritate locală să ia decizii bazate pe situația locală.

Situația e foarte clară cel puțin pentru experții în sănătate publică. Orice loc unde se adună oameni și nu poartă mască și nu se păstrează distanța constituie un factor de risc, un focar. Acum plătim riscul deschiderii școlii, deschiderii restaurantelor și a unei atitudini extrem de relaxate în ce privește datul de amenzi pentru nepurtarea măștii sau purtarea incorectă a măștii. Am avut alegerile locale relativ recent și înainte de alegeri Guvernul și autoritățile locale au fost extrem de reticente în a da amenzi, cu excepția județului Argeș și a altor județe care au luat măsuri, pentru că erau într-o situație critică.

Acesta spune că situația nu mai este sub control și că numărul de cazuri zilnice va depăși pragul de 3.000.

„Am spus și înainte că după alegeri se va descoperi că situația e dramatică și va începe să crească numărul de cazuri. Nu ne vom opri aici. Vom trece de 3.000 de cazuri și vom continua să creștem, atâta timp cât nu se iau măsuri severe, atâta timp cât nu se anunță câte amenzi s-au dat, atâta timp cât poliția locală nu umblă pe stradă și dau amenzi celor care stau în locuri aglomerate și nu poartă mască.

Guvernul nu face o campanie consecventă și bine articulată în care să convingă populația și să o educe privind importanța purtării măștii și importanța păstrării distanței sociale. Până în momentul de față nu există niciun fel de campanie de educare care să fie coerentă și bine dezvoltată și care să combată epidemia de știri false de pe internet”, a afirmat specialistul.

Răzvan Cherecheș spune de ce efectuarea anchetelor epidemiologice nu este încurajată printre cei care nu se află în corpul medical.

„Ancheta epidemiologică înseamnă identificarea pe cât de des posibil a scenariului prin care persoana respectivă s-a infectat și care sunt contacții din jurul lui pe care cel mai probabil persoana respectivă i-a infectat. Nu este o procedură magică, pe care doar medicii pot s-o facă. Cu un scenariu bine dezvoltat, bine pus la punct, orice persoană cu un training minimal poate să dezvolte o anchetă epidemiologică. În Australia au făcut anchetă epidemiologică militari. Au fost antrenați pentru acest scop.

Din nefericire, în sistemul de sănătate din România continuă să persiste o percepție învechită din 1950 că doar medicii pot face anchete epidemiologice, ceea ce este fals, pentru că mută presiunea de pe Ministerul Sănătății, care trebuie să dezvolte proceduri clare pe angajații de la DSP-uri, pe medicii epidemiologi și cei infecționiști care trebuie să facă aceste anchete și, pe de altă parte, personalul din DSP este complet insuficient. Ar trebui cel puțin triplat numărul de anagajați care să poată să facă anchetele epidemiologice la telefon. În aceste condiții, mi se pare că ar trebui să focalizeze resurse și fonduri către DSP-urile care în ultimii 30 de ani fiecare Guvern pe care l-am avut le-au neglijat complet și trebuie investit bani și angajate persoane urgent”, potrivit profesorului.

Klaus Iohannis: În principiu, dacă experții ar recomanda așa ceva, eu aș fi de acord

Președintele Klaus Iohannis a precizat că experții din Comitetele pentru Situații de Urgență recomandă măsurile de care politicienii trebuie să țină cont.

„Avem și noi localități unde purtarea măștii este obligatorie. Este o măsură care, dacă va fi recomandată de experți, va fi impusă. În principiu, dacă experții ar recomanda așa ceva, eu aș fi de acord.

În România există un Comitet Național și există comitetele județene. Acolo stau experții. Dacă comitetul național, cu experții, vor recomanda această măsură generalizată, atunci cu siguranță politicienii vor dispune această măsură. Acum nu există această recomandare. Există în unele localități și acolo s-a luat măsura”, a mai declarat Iohannis.

Țările din Europa care au impus purtarea măștii în exterior 

În alte țări, purtarea măștii este o necesitate în spații deschise.

În Italia va deveni măsură obligatorie la nivel național de joi, în contextul în care media de cazuri zilnice de COVID-19 este de 2.400, potrivit Reuters. Pentru ca toate aceste reguli să fie respectate, guvernul va cere și ajutorul armatei, care va suplimenta efectivele trimise pe străzi. Purtarea măştii este deja obligatorie pentru activităţi în exterior în unele regiuni din Italia, printre care Sicilia, Campania şi Lazio. Ultimele două sunt regiunile care includ oraşele Napoli şi Roma. Obligativitatea nu se aplică pentru copiii de sub şase ani, persoanele cu dizabilităţi, clienţii din exterior ai barurilor şi restaurantelor sau persoanele care fac sport ori exerciţii fizice. Autorităţile italiene intensifică măsurile pentru limitarea răspândirii coronavirusului, ca răspuns la o creştere semnificativă a numărului zilnic de contaminări, care a ajuns la cel mai ridicat nivel de după sfârşitul lunii aprilie. Însă numărul de cazuri noi este mai mic față de alte state europene precum Franța, Spania și Marea Britanie.

Purtarea măștii în Belgia este obligatorie în pieţe, pe străzile principale şi în clădirile publice. Regulile privind obligativitatea purtării măştii au puse în aplicare și în transportul public, precum şi în magazine, lăcaşuri de cult, cinematografe şi muzee.

Purtarea măştii este obligatorie şi în exterior în multe oraşe din Franța, inclusiv în Paris. Întrebat dacă fumătorii își pot da masca jos pentru a-și aprinde o țigară, viceprimarul capitalei franceze spune că în mod clar nu se poate.

Spania încă de la mijlocul verii a început să impună purtarea obligatorie a măștii în multe regiuni, în orice situație.

În Turcia, purtarea măștii este obligatorie peste tot, mai puțin în casele oamenilor.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri