De ce se schimbă femeile?

Data publicării:
femeie fericita

Femeile au tendinţa să îi pună pe ceilalţi pe primul loc, să fie mulţumite cu puţin, să îşi ceară scuze excesiv, să se sacrifice. Motivul pentru acest comportament este modul în care sunt educate fetele în copilărie, respectiv să se pună mereu în plan secund și să aibă grijă ca cei din jurul lor să fie bine, spune Olivia Mantelers, expert în parenting şi sănătate relaţională. Este bine ca femeile să își schimbe acest comportament și să își rezerve timp pentru ele și pentru pasiunile lor, pentru a evita acumularea resentimentelor față de cei din jurul lor. 

Fetele și băieții sunt crescuți diferit, spune Olivia Mantelers, iar acest lucru afectează modul în care se vor raporta ei la propria persoană și la cei din jur atunci când sunt adulți. 

Vin din copilărie, după cum ai intuit probabil, din faptul că fetițele, spre deosebire de băieței, care erau încurajați să își urmeze țelul, sa câștige la meci, să sară de unde vrea el, cumva băiețeilor li s-a încurajat spiritul de aventură, de a-și urma impulsul, pasiunile. Nouă, fetițelor, ni s-a spus că trebuie să fim casnice, delicate, să avem grijă de casă, de frații mai mici, să nu supărăm pe bunicul, pe tata, pe mama, noi am fost puse în gardă că în jurul nostru există niște relații pentru care noi suntem răspunzătoare, de aceea ori de câte ori suntem într-o relație noi cumva punem acea relație pe locul I și abia apoi existam și noi dacă mai avem cumva loc în relația respectivă. Noi așa parcă suntem pierdute dacă nu avem o relație în care să fim. și toți oamenii sunt, doar că bărbații fac până la jumătatea lor de relație, noi avem responsabilitatea întregii relații”, a precizat expertul în sănătate relațională.

Pașii pentru a schimba acest comportament

Sunt patru pași spre schimbarea acestui comportament, potrivit Oliviei Mantelers. În primul rând, femeile trebuie să asculte de furia care le cuprinde atunci când doar ele sunt cele care se dedică complet unei relații. În al doilea rând, femeile trebuie să își ia un răgaz de timp să vadă ce își doresc, ce le place, cum ar vrea să își petreacă timpul. De asemenea, femeile trebuie să învețe să spună nu. În ultimul rând, schimbarea în comportamentul lor trebuie să fie permanentă și vizibilă. 

Furia nu este neapărat un lucru rău, potrivit Oliviei Mantelers. 

„Primul lucru să ascultam de noi în momentele în care apare furia, pentru că atunci când facem totul pentru o relație apare furia, pentru că cealaltă persoana nu face același lucru pentru mine. În momentul în care apare furia trebuie să ascult de ea și să vad ce vrea să îmi comunice. De multe ori ne temem de furie, pentru că atunci când ne copleșește devenim iraționale, începem să cerem drepturile, după care cealaltă persoana zice ciocul mic, te-ai întins mai mult decât îți e plapuma și atunci dăm înapoi. Deci a apărut furia, care e mesagerul faptului că o nevoie a mea sau mai multe sunt neîndeplinite, după care dau înapoi de dragul relației, deci primul pas ar fi să îmi ascult furia, să văd ce vrea să îmi spună”, a precizat expertul în sănătate relațională. 

Femeile trebuie să învețe să spună nu chiar și persoanelor cu care au relații apropiate. 

„Al doilea pas ar fi să văd ce vreau eu, pentru că multe femei nu știu ce vor, nu știu ce le place, nu știu de ce au nevoie. Și asta se întâmplă din cauză că atunci când eram mici nu am fost încurajate să ne urmăm pasiunile, hobbyurile, noi nu le-am descoperit când eram mici și e greu să o facem acum la 30 de ani. Asa că va trebui să facem exercițiul ăsta: să văd ce îmi place, să mă descopăr, să ma duc la cursuri, să văd programe pentru a vedea de ce mă simt atrasă. Și-apoi pasul al treilea să încep un proiect emoțional în care învăț să îi spun nu prietenei mele, în care învăț să îi spun nu soțului meu în anumite lucruri”, a spus Olivia Mantelers.

Tot acest proces de schimbare durează și este dureros, dar este important ca femeile să nu se lase copleșite de teamă și vinovăție. 

„Iar pasul patru este să fac efectiv schimbarea respectivă și să observ ce sentimente vin în mine când schimb ceva. De cele mai multe ori ne cuprinde panica, apare teama sau vinovăția că eu nu merit să fiu pe primul loc, că nu e atât de simplu să zici gata, de mâine sunt importantă. O să apară toate sentimentele astea pentru că atunci când eram mică și voiam să fiu cea mai importantă cineva îmi spunea: nu, nu, tu trebuie să cedezi, că ești mai mare, trebuie sa fii responsabila, uite trebuie să iei notele astea la școală, nu e ușor să devii dintr-o data responsabilă, e un proces psihologic care durează și care e și dureros”, a precizat expertul în sănătate relațională.

Dacă femeile decid să facă această schimbare în viața lor, asta nu înseamnă că sunt egoiste. Chiar dacă la început își iau o perioadă de timp în care doar ele sunt importante, adevărata schimbare vine atunci când ating un echilibru, moment în care își rezervă timp și pentru ele și pentru cei din jurul lor. 

De ce sunt importante toate aceste schimbări? Pentru că împiedică acumularea resentimentelor față de cei din jurul nostru, spune Olivia Mantelers. 

„Să fim mai libere, mai fericite, să nu mai avem resentimente, pentru că atunci când nevoile ne sunt încălcate într-o relație apar resentimente și nu mai merge. Devine o relație disfuncționala și atunci vreau să mă descopăr și să îmi cer drepturile pe de o parte pentru că vreau să fiu liberă, să mă bucur de relația aceea și dacă am copii să vadă și ei ce trebuie să facă, să nu învețe de la mine că eu trebuie să îmi încalc nevoile pentru a fi bine cu cei din jur”, a conchis expertul în sănătate relațională.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri