Decizie importantă a judecătorilor europeni privind vaccinurile

Data publicării:
New State-Of-The Art Laboratory Gets To Work On AIDS Vaccine
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a luat o hotărâre care poate influenţa domeniul medical. Judecătorii spun că se poate considera că un vaccin a provocat o boală, chiar dacă nu există dovezi ştiinţifice.

A fost luat în discuţie cazul unui francez care a fost vaccinat, în 1999, împotriva hepatitei B. Un an mai târziu a făcut scleroză în plăci şi a murit în 2011. Înainte de imunizare, bărbatul avea o stare de sănătate excelentă şi nu existau antecendente ale acestei boli în familia sa.

În urmă cu 11 ani, familia bărbatului a dat în judecată firma care a produs vaccinul şi a cerut despăgubiri. Dar justiţia franceză a dat dreptate companiei, deoarece nu se poate proba ştiinţific, fără nicio îndoială, că există o legătură între acel ser şi scleroza în plăci.

Cazul a ajuns în Luxemburg, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Judecătorii de acolo au decis că sunt suficiente indicii grave, precise și concordante, care să arate că vaccinul este cauza cea mai plauzibilă pentru apariţia bolii. Şi asta deoarece nu se poate demonstra ştiinţific faptul că scleroza în plăci a fost provocată de orice altceva.

Familia bărbatului poate invoca această decizie pentru a deschide un nou proces în Franţa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri