Descoperirea care ar putea revoluționa medicina - un nou test rapid ar putea detecta 50 de tipuri de cancer în stadiu incipient

Data publicării:
test de sânge
FOTO: Getty Images

Serviciul Național de Sănătate britanic (NHS) anunță că va efectua un program-pilot pentru un test capabil să detecteze rapid peste 50 de tipuri diferite de cancer, test care ar putea ajuta mii de oameni și care ar putea să ajute la tratarea mai bună a cancerului în fazele sale incipiente, relatează CNN.

Testul de sânge „Galleri” a fost dezvoltat de o companie din California, Grail, și va fi folosit pentru prima oară pentru 165.000 de pacienți, a anunțat NHS într-un comunicat de presă, vineri. Grail, a cărei activitate se concentrează pe soluții pentru detectarea timpurie a cancerului, este susținută de miliardari americani precum Bill Gates sau Jeff Bezos.

Cei de la NHS spun că testele de sânge ar putea fi extrem de utile în identificarea tipurilor de cancer care sunt dificil de diagnosticat și tratat timpuriu – „Detectarea timpurie, în special pentru tipurile de cancer greu de tratat, precum cel ovarian sau cel pancreatic, are potențialul de a salva foarte multe vieți. Peste 1000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer zilnic în Regatul Unit”, a declarat Simon Stevens, directorul executiv al NHS.

Programul pilot de folosire a acestui nou test va începe la mijlocul anului viitor și va implica 165.000 de persoane, dintre care 140.000 cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani care nu au simptome dar care vor fi testate pe parcursul a trei ani.

Ceilalți 25.000 vor fi persoane cu posibile simptome de cancer pentru care testele vor fi folosite pentru a detecta mai rapid boala.

Rezultatele finale sunt așteptate până în 2023, urmând ca până în 2025 testul să poată fi utilizat la scară largă. Cei de la Grail au declarat într-un comunicat că, pe baza datelor obținute, „folosirea Galleri are potențialul să înjumătățească numărul de diagnosticări ale cancerului în stadiu terminal, ceea ce ar reduce considerabil numărul de decese din cauza acestei maladii, în Regatul Unit, cu aproape o cincime”.

Nu toți experții oncologi sunt de părere însă că NHS ar trebui să efectueze acest program-pilot. Paul Pharoah, profesor la Universitatea Cambridge spune că are dubii cu privire la eficiența acestui test, în contextul datelor limitate care au fost publicate. Alți experți sunt de părere că ar trebui să existe un număr mai mare de teste înainte de a începe programul pilot și că dovezile științifice actuale nu demonstrează fără dubiu că testul ar avea capacitatea să detecteze cancerul în stadiu incipient.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri