Diagnosticul și tratamentul ischemiei cardiace

Data actualizării: Data publicării:
Dr. Elena Nechifor Articol sustinut de SANADOR

În România, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces. Dintre acestea, boala cardiacă ischemică joacă un rol important în povara bolilor cronice și a deceselor. Ischemia cardiacă apare ca urmare a îngustării semnificative sau a blocării complete a arterelor coronare, vasele care irigă cu sânge inima.

Coronarografia este o investigație care permite evaluarea detaliată a anatomiei inimii, a arterelor coronare și a calității fluxului coronarian. Pe baza coronarografiei, se stabilește atitudinea terapeutică optimă, astfel încât pacientul să beneficieze în cel mai scurt timp de reluarea fluxului de sânge prin arterele coronare.

Electrocardiograma poate fi utilă în depistarea afecțiunii ischemice, atunci când prezintă modificări, dar nu identifică semne patognomonice la jumătate din pacienții cu angină cronică stabilă.

Ecocardiografia aduce informații cu privire la boala valvulară concomitentă, iar ecocardiografia de stres este din ce în ce mai utilizată pentru diagnosticul bolii ischemice.

Angio-CT coronarian este o investigație imagistică a cordului și a arterelor coronare care reprezintă o alternativă la coronarografia clasică. Angio-CT poate ajuta la evidențierea plăcilor de aterom de la nivelul coronarelor, tipul de plăci (moi, calcificate, mixte), precum și efectul acestora asupra lumenului vasului (stenoze, ocluzii).

Tehnicile de revascularizare a mușchiului inimii, ca parte a tratamentului, includ angioplastia coronariană percutanată (PCI), prin cardiologie intervențională, și bypassul aortocoronarian (CABG), o procedură chirurgicală.

Abordul chirurgical pentru bypassul aortocoronarian folosește o soluție alternativă de revascularizare a miocardului, aducând, prin intermediul unui graft, sânge dincolo de leziune, trecând astfel peste porțiunea îngustată a vasului (bypass).

Tehnicile actuale pentru bypassul aortocoronarian au rezultate excelente pe termen lung, cu riscuri de morbiditate și mortalitate perioperatorii scăzute.

Citește mai multe despre tratamentul cardiopatiei iscemice prin bypass aortocoronarian.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri