Directorul medical al spitalului din Suceava se întoarce la serviciu. Generalul Oprea: Suntem obligați să-l reîncadrăm

Data actualizării: Data publicării:
spitalul din suceava
Spitalul din suceava

Directorul medical al Spitalului Județean din Suceava, Mircea Macovei, se întoarce joi la serviciu, după ce a fost retestat pentru coronavirus, iar testul a fost negativ, potrivit Mediafax. Directorul medical de la Suceava este acuzat că a chemat medicii în masă la spital, indiferent dacă erau ori nu infectați. Astfel, au fost contaminați medici și pacienți, situația făcând acum obiectul unui dosar penal.

Directorul medical al Spitalului Judeţean Suceava, Mircea Macovei, a fost unul dintre medicii infectaţi cu COVID-19. Acesta a fost retestat, iar rezultatul a fost negativ.

„Mâine (joi-n.r.) vine la muncă şi directorul medical Mircea Macovei, a fost retestat şi e negativ. Din fericire a scăpat de boală. Dânsul nu a fost suspendat, este director medical, vine. Împreună cu cel care a fost împuternicit în perioada asta vor avea o perioadă în care îşi predau ce s-a făcut, la ce nivel am ajuns de soluţionare a problemelor legate de criza aceasta”, a declarat, pentru Mediafax, Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

„Revenirea la serviciu a directorul medical este normală. Trebuie să disjungem niște aspecte. Este vorba de o abordare a societății civile, a opinie publice, a mass-mediei, însă din punct de vedere legal, trebuie să iei în considerare faptele reale. Domnul doctor Macovei a ocupat postul în baza unui concurs, deci legal, a avut contract legal, iar absența dânsului a fost generată de incapacitatea temporară de muncă dată de boală. Neproducându-se nicio altă decizie legală, administrativă de înlocuire a dânsului, sau de suspendare din funcție, suntem obligați să îl reîncadrăm.

Există o cercetare penală care este în curs. Nu putem să facem o cercetare suplimentară. Cercetarea penală este in rem, nu a stabilit lucrurile pe care le susțin unii și alții. Trebuie să lăsăm justiția să își facă treaba.

Dânsul revine și va trebui să semneze un nou contract de administrare cu managerul interimar. Contract care va fi supus aprobării consiliului de administrație al spitalului, care are o structură cu largă reprezentare la nivelul societății din Suceava.

Deci, va aviza, sau nu va aviza. Poate să nu avizeze acest contract și în 10 zile domnul doctor Macovei își poate da demisia, sau, este medic ortoped, poate să meargă să își exercite profesia în spital. Totul trebuie făcut legal. Și dânsul are dreptul la apărare, la fel ca orice alt cetățean, chiar dacă spun mulți că a greșit. Poate că a greșit, dar sunt structuri care vor judeca.

Această revenire îl va pune în față cu echipa pe care poate a abuzat-o, spun unii și alții. Da, fiecare își poartă crucea, e responsabil pentru ceea ce a făcut. Poate a făcut și forțat de anumite condiții. Poate să demonstreze că nu este omul rău care poate că a părut în această circumstanță. Poate să vină să preia, ca să vadă care sunt noile condiții de lucru acum, pentru că a început să funcționeze echipa. Poate să își dea demisia. Este decizia dânsului și cred că va acționa. Noi îi dăm posibilitatea de a acționa așa cum dorește, în limite legale, însă. Și fără patimă, fără porniri. Trebuie să acționăm echilibrat, să dăm un semnal de stabilitate întregii echipe”, a mai declarat generalul Oprea.

Potrivit acestuia, la serviciu s-a întors deja şi directoarea de îngrijiri medicale a Spitalului Judeţean Suceava.

„Acum avem o schemă foarte clară, putem să asigurăm personal acolo unde apar breşe, unde e vorba de suprasolicitare. Începe uşor uşor să funcţioneze totul chiar şi în aceste condiţii de criză, în spital, să se facă faţă la suprasolicitări”, a explicat secretarul de stat.

Ionel Oprea a anunţat şi că de joi va funcţiona şi instalaţia de oxigen a unităţii medicale.

Generalul Oprea a mai precizat că în această perioadă el trebuie să pregătească și un manager pentru că, imediat ce focarul de la Suceava se va stinge, militarii vor pleca. De asemenea, este posibil ca el să fie repartizat și în alt județ pentru a coordona situația cum a făcut-o și la Suceava.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri