Doar o treime din vaccinurile anti-HPV cumpărate în 2021 au fost folosite, anunță Ministerul Sănătății

Data publicării:
o fata de vaccinata de un medic
Foto: Guliver/ Getty Images

Doar 12.698 de doze de vaccin anti-HPV din cele 40.000 achiziţionate în anul 2021 au fost utilizate până la sfârşitul lunii septembrie, a informat, vineri, Ministerul Sănătăţii.

Potrivit sursei citate, restul de 27.302 de doze de vaccin se află în cabinetele medicilor de familie (12.860 doze) şi în stocurile direcţiilor de sănătate publică (14.442 de doze).

Dozele de vaccin anti-HPV se fac pe baza solicitărilor părinților / reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie.

Anul acesta, Ministerul Sănătății a extins grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV, astfel încât să fie incluse și fetele cu vârsta între 14 – 18 ani. Până în acest an, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

România se află încă pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitate prin cancer de col uterin cu un risc de 6,3 ori mai mare. Anual, la noi în țară mor aproape 2.000 de femei din cauza cancerului de col uterin. O boală care se poate preveni și trata.

„Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin şi Ministerul Sănătăţii încurajează părinţii să solicite informaţii medicilor de familie şi celor de specialitate cu privire la beneficiile acestui tip de vaccinare”, precizează Ministerul Sănătăţii.

Citește și: În România, femeile încă mor de cancer de col uterin, deși boala se poate preveni. În Slovenia a fost la fel, dar s-a găsit o soluție

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri