Două luni de la startul campaniei de vaccinare în România. Încă 156.000 de persoane se pot înscrie de azi pentru imunizare

Data publicării:
doze multe de vaccin anticovid asezate in rand si o mana cu manusa care alege o doza
Premierul Cîţu a spus că toate vaccinurile aprobate în UE şi România sunt eficiente/Getty Images

În urmă cu două luni, în România a demarat campania de vaccinare împotriva COVID-19. Imunizarea a început cu medicii. Prima persoană vaccinată a fost asistenta medicală Mihaela Anghel. Aceasta a făcut parte din echipa care a tratat primul caz de infecție cu coronavirus. De sâmbătă, 27 februarie, încă 156.000 de români, persoane din categoriile de risc, se pot înscrie pentru a se vaccina, pentru că sunt disponibile vaccinuri și au fost deschise noi cabinete. Până acum, în două luni, s-au imunizat aproape 900 de mii de persoane în România și au fost raportate puțin peste 5.000 de reacții adverse.

România se află pe locul 7 în lume și pe locul 2 în Europa în ceea ce privește vaccinarea cu ambele doze de vaccin anti-Covid, a anunțat vineri Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV). 

890.068 de persoane au fost imunizate în România, de la startul campaniei de vaccinare, în 27 decembrie 2020, potrivit datelor Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV). Dintre acestea, 615.965 au primit și cea de-a doua doză de vaccin.

Au fost înregistrate 5.068 de reacții adverse, 690 de tip local și 4.378 de tip general.

În urmă cu două luni, campania de vaccinare începea în 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19. României i-au fost alocate, în decembrie, primele 10.000 de doze din vaccinul Pfizer, într-o tranșă „simbol”, care a ajuns în țară în ziua de Crăciun.

În 27 decembrie 2020, Mihaela Anghel, în vârstă de 26 de ani, asistentă medicală generalistă la Institutul Național „Prof. Dr. Matei Balș”  și membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie 2020, prelua primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2, a fost prima persoană din România vccinată anti-COVID.

Noi programări pentru vaccinare, disponibile de sâmbătă

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) anunță că de sâmbătă, 27 februarie 2021, persoanele vulnerabile se pot programa pentru imunizare cu vaccinul Pfizer/BioNTech.

„Începând de luni, 1 martie a.c., 130 de cabinete noi devin operaționale pentru imunizarea cu vaccinul produs de compania Pfizer/BioNTech. 156.000 de persoane se vor putea vaccina în următoarele 20 de zile, în aceste cabinete; capacitatea de vaccinare a fiecărui cabinet este de 60 de persoane pe zi”, au anunțat reprezentanții CNCAV.

Conforma acestora, programarea pentru vaccinare se va putea realiza începând de sâmbătă și se adresează persoanelor vulnerabile care fac parte din etapa a II-a, respectiv persoanele cu boli cronice, cu vârste peste 65 de ani și persoanele cu dizabilități.

„Modalitățile de programare la vaccinare sunt cele deja cunoscute, respectiv individual, prin aparținători sau prin direcțiile de asistență socială de la nivelul primăriilor, prin intermediul platformei electronice, a medicului de familie/ curant, cât și prin call center, la numărul unic 021.414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecărui județ în parte, disponibile pe platforma de informare: https://vaccinare-covid.gov.ro”, a transmis CNCAV.

Totodată, acțiunea de imunizare a personalului didactic continuă la nivel național, până în 10 martie, precum și vaccinarea persoanelor nedeplasabile, care fac dializă, din centrele rezidențiale, medico-sociale și a persoanelor fără adăpost.

De asemenea, în paralel, continuă programarea persoanelor înscrise în procesul de imunizare cu vaccinul produs de compania Oxford/AstraZeneca

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri