Video Dr. Mihai Craiu, despre miocardita la băieți în urma vaccinării anti-COVID: Nu a murit niciunul. Ce spune despre infertilitatea la fete

Data actualizării: Data publicării:
asistenta vaccineaza un adolescnt
Riscul unui sindrom în urma vaccinării este mult mai mic decât în urma bolii, arată medicii. Foto: Profimedia

Medicul pediatru Mihai Craiu risipește temerile părinților privind miocardita provocată de vaccinul anti COVID la adolescenți. El spune că aceste cazuri sunt mult mai rare decât cazurile de sindrom inflamator multisistemic dat de boală și, în plus, până acum nu s-au înregistrat decese la copii. Medicul lămurește și așa-zisa teorie a infertilității date de vaccin, explicând de unde pornește confuzia.

„Miocardita a fost observată și raportată mai întâi în țara care a vaccinat cei mai mulți adulți tineri - Israel. Acum avem date populaționale foarte mari, care ne spun că, în principiu, avem între 6 și 16 de cazuri de miocardită la 100.000 de doze (de vaccin - n.r.). Bun, cifrele sunt ca niște cifre. Dar ele trebuie luate în context. Miocardita pe care o produce boala, în cadrul sindromului inflamator multisistemic: aici, dintr-o mie de infectați, un copil poate să facă sindrom inflamator multisistemic. Deci probabilitatea de a face ceva rău de la vaccin este de zece ori mai mică decât de la boală. Iar de la boală nu e ușoară și nu trece în câteva zile. Toți pacienții cu miocardită postvaccinală - unii dintre ei nu au ajuns la spital -, dar cei care ajuns la spital, cel puțin copii sub 18 ani, nu a murit niciunul. Pe când de sindrom inflamator multisistemic, în Statele Unite, din 4.700 și ceva de copii, din păcarte au fost peste 40 de decese. Nu e același pericol. E ca și cum ne-am asuma niște riscuri enorme spunând că tot acolo ajungem. Da, dar una este să fie de zece ori mai frecvent”, a declarat dr. Mihai Craiu la Digi24. 

El a mai spus că unele țări au gestionat această problemă printr-o metodă simplă: au făcut o singură doze de vaccin la adolescenți.

„Marea Britanie și Norvegia - și au mai apărut câteva săptămâna asta - au oferit adolescenților o singură doză din vaccinuri, pentru că s-a observat că marea majoritate a miocarditelor apar la 2-3 zile după doza a doua. Cu alte cuvinte, părinții băieților care au făcut deja doza a doua nu trebuie să facă o psihoză și să meargă la toți cardiologii și să caute miocardită, dacă nu s-a întâmplat ceva imediat. Și e evident dacă au făcut acești tineri miocardită”, a arărat medicul.

Falsa teorie a infertilității date de vaccin

Cât despre teoria că vaccinul poate produce infertilitate la fete, Mihai Craiu a explicat că este vorba de o confuzie și că ipoteza nu este adevărată. 

„Da, ea (teoria - n.r.) a circulat încă de când a început vaccinarea adulților și este un scenariu care pleacă de la similitudinea unei anumite structuri proteice care e necesară pentru a menține sarcina (...), se numește sincițină, seamănă o anumită porțiune din această structură antigenică cu o porțiune a zonei de Spike (proteina Spike din virusul SARS-CoV-2 - n.r.). Și a fost emisă ipoteza că, dacă anticorpii împotriva porțiunii ăleia din proteina Spike ar afecta sincițina, este posibil să scadă fertilitatea. Trebuie spus că (...) seamănă cu ceva foarte mic într-o ecuație enormă de antigene. E ca și cum ne-am uita așa într-o aglomerație de oameni și vedem pe cineva care are o pană la pălărie și spunem A, ăla e fazan. Nu e adevărat”, a mai afirmat Mihai Craiu.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri