Drama prin care trec 31 de români, care sunt în situația în care era Călin Farcaș

Data publicării:
ionut bolnav plamani

Soarta tânărului care s-a stins aşteptând aprobarea pentru un transplant de plămâni le dă insomnii bolnavilor ce au nevoie ca de aer de aceeaşi intervenţie. 31 de oameni sunt pe lista Agenţiei de Transplant şi spun că reuşesc să supravieţuiască doar cu ajutorul familiei.

„Problemele mele au început în urmă cu cinci ani, în 2013 când am început să obosesc foarte rapid, să respir din ce în ce mai greu”, spune Ionut Anghel, pacient.

Lui Ionuţ Anghel îi mai funcţionează la capacitate normală doar 15% din plămâni. A aflat în ianuarie că singura lui speranţă rămâne transplantul. Aşa a ajuns să îl cunoască şi pe Călin Farcaş, tânărul care a murit în urmă cu o zi, după ce luni la rând mai multe clinici din afară l-au refuzat.

Am început să demaraz o campanie de strângere de fonduri și pe Facebook, Călin a fost cel care a deschis acest drum. L-am întrebat cum ai făcut, ce a trebuit să faci, ce hârtii ți-au trebuit, el a fost foarte deschis și mi-a explicat că nu este tocmai ușor”, afirmă Ionuț Anghel.

Aşa au ajuns cei doi să fie prieteni de suferinţă.

Ultima oară când am vorbit a fost când el a fost la evaluare la Sfânta Maria și a zis că a primit recomandarea de transplant în afară și îi spuneam că e un pas înainte. Și chiar era încrezător. Și eu eram încrezător pentru el”, menționează Ionuț Anghel.

Vestea morţii lui Călin nu i-a spulberat însă speranţele.

Eu încă mai sper. Si sper ca această speranță să nu îmi fie luată de statul român”, adaugă Ionuț Anghel.

În aceeaşi situaţie este şi un copil din judeţul Suceava. Ileana are doar opt ani şi suferă de o boală care îi afectează mai multe organe. De doi ani de zile, de când a început tratamentul, a renunţat la şcoală, dar şi la a se juca cu alţi copii. Fata a fost deja refuzată de două ori de clinica din Viena.

„Nu ni se mai permite să acceptăm pacienți pentru transplant de plămâni din străinătate. Din aceste motive, regretăm că nu vă putem accepta”, este răspunsul pe care l-a primit Despina Micuțaru, mama Ileanei.

Părinții așteaptă, acum, o altă veste de la un spital din Ungaria. Până atunci fata se luptă cu boala greu de suportat.

Urgent îi trebuie transplant pulmonar. Riscul e foarte mare, o pot pierde definitiv. Toată ziua ia tratament și pastile, câteodată le refuză că zice că nu mai poate”, spune Despina Micuțaru.

Directorul Agenţiei de Transplant Radu Deac a fost demis, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, declarând la Digi24 că nu neagă bunele intenţii ale acestuia, dar că a considerat că e nevoie de o chipă nouă în beneficiul pacienţilor a căror viaţă depinde de transplant.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri