DSP București: Amendă de 20.000 de lei, după ce 75 de persoane din centre de îngrijire și asistență au fost depistate cu COVID-19

Data actualizării: Data publicării:
eprubeta covid coronavirus
Foto: GettyImages

Un număr de 75 de persoane care lucrează sau beneficiază de serviciile centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență pentru persoane dependente au COVID-19, din cauză că personalul nu a respectat măsurile de protecție, anunță, luni, Direcția de Sănătate Publică (DSP) București.

„Nu au fost instituite, de către personalul medico-sanitar și administrativ, toate măsurile care să previna apariția sau răspândirea de boli transmisibile (neefectuarea dezinfecției terminale prin nebulizare, nu au fost stabilite spații special amenajate pentru echiparea/dezechiparea personalului angajat, nu au fost actualizate procedurile specifice)”, anunță DSP București, referitor la cele 75 de cazuri confirmate.

Citiți și: 
Primăria Capitalei, plângere penală împotriva Direcției de Sănătate Publică București

Pentru neinstituirea și neaplicarea de către personalul medico-sanitar și administrativ a măsurilor care să prevină apariția sau răspândirea de boli transmisibile, a fost aplicată amenda contravențională, persoanei responsabile, conform prevederilor HG nr. 857/2011, în valoare de 20.000 lei.

Comunicatul Direcției de Sănătate Publică București

În urma acțiunii de control, au fost constatate următoarele:

Au fost identificate 75 de persoane (atât din rândul personalului angajat al centrului cât și din rândul beneficiarilor) confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2.

Nu au fost instituite, de către personalul medico-sanitar și administrativ, toate măsurile care să prevină apariția sau răspândirea de boli transmisibile (neefectuarea dezinfecției terminale prin nebulizare, nu au fost stabilite spații special amenajate pentru echiparea/dezechiparea personalului angajat, nu au fost actualizate procedurile specifice).

DSP a recomandat șase măsuri

1. Respectarea, în continuare, a măsurii de limitare a internărilor precum și interzicerea vizitelor aparținătorilor

2. Supravegherea zilnică, clinică și epidemiologică, atât a beneficiarilor din cămin cât și a personalului, cu monitorizarea temperaturii și a simptomtologiei, cu anunțarea telefonică imediată la DSPMB, cu repetarea exudatelor nazale și faringiene la apariția simptomelor.

3. Cohortarea, după testare, a suspecților în saloane/dormitoare și izolarea lor, până la aflarea rezultatului, când se va acționa conform metodologiei.

4. Intensificarea măsurilor de curățenie și dezinfecție precum și efectuarea curățeniei terminale/dezinfecției terminale, inclusiv prin nebulizare, atât în saloane/dormitoare cât și în spațiile comune.

5. Reinstruirea personalului cu privire la obligativitatea purtării echipamentului de protecție.

6. Actualizarea procedurilor specifice, în conformitate cu metodologia supravegherii infecției cu COVID-19

Pentru neinstituirea și neaplicarea de către personalul medico-sanitar și administrativ a măsurilor care să prevină apariția sau răspândirea de boli transmisibile, a fost aplicată amendă contravențională, persoanei responsabile, conf prevederilor HG nr. 857/2011, în valoare de 20.000 lei.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri