Durerile de mușchi, stomac sau cap pot avea o explicație neașteptată

Data publicării:
fata tristeste depresie anxietate boala
FOTO: Shutterstock

Cu toţii am avut măcar o dată în viaţă senzaţia de teamă intensă. Frica este de folos atunci când suntem în pericol, dar mulţi oameni trăiesc zi de zi cu o frică intensă, iraţională. 

Anxietatea provoaca depresia? Sau depresia duce la anxietate? Izabela Pănescu a stat de vorba cu medicii pentru a afla care sunt mecanismele care ne fac să ne simțim în acest fel. Iată și ce simptome ar trebui să ne pună pe gânduri.

Luptă sau fugi! Aceasta este alegerea pe care trebuie să o facă organismul în faţa unui pericol. De multe ori însă, oamenii exagerează şi văd doar partea goală a paharului. În aceste condiţii, drumul către anxietate este scurt.

„Se manifestă printr-o preponderenţă în a examina tot timpul cele mai groaznice scenarii cu putinţă. Sărim în sus când sună telefonul. Oare ce veste proastă vom mai primi”, afirmă Vlad Stroescu, medic specialist psihiatru.

Există o relaţie strânsă între anxietate şi depresie. Atât de strânsă, că de multe ori nici specialiştii nu pot spune ce afecţiune a declanşat-o pe cealaltă.

„Întotdeauna, chiar şi în depresie, instinctele noastre se mobilizează, uneori spectaculos de mult şi atunci avem de-a face cu foarte multă anxietate. Invers, când viaţa noastră este foarte stresantă şi suntem permanent într-o stare de război, la un moment dat resursele noastre se vor epuiza şi ajungem în zona depresiei”, spune Vlad Stroescu, medic specialist psihiatru.

În formele mai puţin evidente, anxietatea se transformă în suferinţă fizică. Pot să apară dureri inexplicabile de muşchi, stomac sau cap.

„De fapt, problema nu e acolo. Dar anxietatea îşi împrăştie tentaculele şi caută o problemă”, spune Vlad Stroescu, medic specialist psihiatru.

Medicii spun că exerciţiul fizic este o armă puternică împotriva anxietăţii şi-l recomandă, printre altele, pentru păstrarea echilibrului emoţional.

În acest fel, nu permiteți sentimentelor negative să pună stăpânire pe viața de zi cu zi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri