Efectele coronavirusului. De ce medicamentele fabricate în România s-ar putea scumpi

Data publicării:
medicamente china coronavirus
Foto: AFP / Profimedia

Medicamentele fabricate în România s-ar putea scumpi din cauza coronavirusului. Avertismentul vine de la producătorii din industrie. Ei au anunțat o posibilă explozie a prețului materiilor prime, care provin, în cea mai mare parte, din China.

Dragoș Damian, reprezentantul patronatului medicamentelor, PRIMER, a declarat sâmbătă la Digi24 că nu numai România, ci întreaga Europă e dependentă de fabricile din China și într-o anumită măsură de cele din India. Asta, pentru că Europa, în planul său de reducere a poluării, și-a externalizat fabricile producătoare de materii prime în China și India. „Cu două-trei excepții, Europa nu mai poate furniza materii prime”, a spus Dragoș Damian. 

Iar creșterile de prețuri la materiile prime vin în primul rând de la furnizorii europeni ai României, pentru că ei simt mai bine decât noi criza și cresc prețurile la materiile prime, ca să aibă o rezervă și o marjp pentru riscul lor - a explicat reprezentantul patronatului din industria medicamentelor. 

Mai mult, dacă criza legată de coronavirus se va prelungi după lunile aprilie-mai, atunci vom resimți o criză nu numai de materii prime, ci deja de produse finite, a avertizat Dragoș Damian. „Nu spunem asta ca să alarmăm populația, ci doar pentru ca Ministerul Sănătății să aibă o practică de rezervă”, a adăugat oficialul PRIMER. 

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, spune că deocamdată, pe piață, în farmacii, nu se observă efectele crizei din China, nici în privința creșterii prețurilor, nici a disponibilității de medicamente. „Dar există o temere din partea noastră, din sursele pe care le avem, că vom intra într-o criză de materiale sanitare, dar și de materii prime pentru medicamente”, a adăugat Vasile Barbu. El spune că Ministerul Sănătății ar trebui să aibă o întâlnire și un dialog cu producătorii români de medicamente, cu distribuitorii de materiale sanitare care erau legați de importurile din China, astfel încât problema să fie foarte serios abordată.

Urmăriți mai jos declarațiile complete pe care le-au făcut la Digi24 Dragoș Damian și Vasile Barbu:  

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri