Exodul medicilor, o pierdere financiară masivă

Data actualizării: Data publicării:
Center For Disease Control Reports Highest Number Of Measles Cases In 20 Years

Pentru pregătirea medicilor care au plecat din ţară statul a cheltuit trei miliarde şi jumătate de lei - adică aproape jumătate din bugetul Sănătăţii pe 2016. Pierderea e calculată doar începând din 2007 şi nu ia în considerare costurile rezidenţiatului, ci doar facultatea. Datele vin chiar de la ministrul Sănătăţii care a aratăt astăzi că din anul integrării în UE, 43 de mii de specialişti le-au cerut autorităţilor documentele necesare pentru a pleca să profeseze în străinătate. Aşa se face că acum România mai are doar jumătate din medicii de care are nevoie, şi an de an, dacă 3.000 de medici intră în sistem, 3.500 ies.

Un sondaj al Colegiului Medicilor a aflat că trei sferturi dintre studenţii la medicină au început facultatea cu gândul de a profesa în străinătate. Exodul poate fi oprit doar cu o strategie clară, crede ministrul. O strategie care să-i motiveze pe medici să rămână şi să-i formeze încontinuu într-un sistem mai transparent şi mai competitiv.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: Spitalele se confruntă cu deficit major de personal, localități întregi nu au medic de familie. Motivarea personalului medical de a practica în România se referă la aplicarea unor politici de salarizare bazate pe rezultate, acord de facilități pentru exercitarea profesiei în zone izolate, de stimulente financiare.

S-a făcut în acest an un pas către o salarizare mai decentă a medicilor şi acum se face un altul către spitale mai decente. Ministerul Sănăţii a semnat un acord de 1,5 milioane de euro cu Banca Europeană de Investiţii pentru consiliere tehnică la construcţia a trei spitale regionale. Proiectele vor fi dezvoltate la Iaşi, la Cluj-Napoca şi Craiova şi vor beneficia de finanţare europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri